Kalifornie Trumpovi navzdory: spotřeba aut nesmí překročit 4,7 litru

Kalifornie Trumpovi navzdory: spotřeba aut nesmí překročit 4,7 litru
  • Donald Trump slíbil, že nezavede přísné emisní normy, které navrhovala předchozí vláda
  • Agentura CARB prezidentu Trumpovi oponuje v Kalifornii pravidla zavedla
  • Flotilová spotřeba nesmí přesáhnout 4,7 litru / 100 km (50 MPG), za každou 0,1 MPG následuje pokuta zhruba 137 korun

Zvolení Donalda Trumpa americkým prezidentem přineslo velkou vlnu mediálních přestřelek. Trump nejde pro ostrá slova daleko a možná to nebude dlouho trvat a jeden spor se bude týkat i automobilového průmyslu.

V USA, především pak v Kalifornii, se poslední dobou rozhořel velký boj o emisní standardy. Trump slíbil, že automobilky nebudou muset plnit tak přísné emisní normy, jak navrhla předchozí vláda, jenže...

Stát Kalifornie se však rozhodl, že to nebude brát v potaz. V pátek schválila agentura CARB (California Air Resources Board) přísné emisní limity na léta 2022 až 2025. Jde o stejné normy, které navrhovala předchozí vláda. Spotřeba osobních aut nesmí v roce 2020 být na vyšší úrovni než 4,7 litrů / 100 km (50 MGP). Pokud bude flotilová spotřeba automobilky vyšší, tak bude sankcionována 5,5 dolary (tedy asi 137 korun) za každou 0,1 MGP. Snížením průměru se dá dosáhnout především elektromobily a hybridy. Pokud takový krok jako výrobce aut neuděláte, pak musíte nasazovat menší motory, což můžeme sledovat například u Porsche Cayman nebo Volva XC90.

Podle odhadů tato pravidla zvednou cenu aut zhruba o jeden tisíc dolarů (zhruba 25 tisíc korun). Cílem Kalifornie je 15procentní podíl elektrifikovaných aut v roce 2025. Nejspíše se tak dočkáme spousty nových elektromobilů a hybridů.

Zdroj: autonews.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze