Jisté parkovací místo v Brně a elektromobily v nabídce oznamuje carsharing Autonapůl

Jisté parkovací místo v Brně a elektromobily v nabídce oznamuje carsharing Autonapůl
Fotografie: Autonapůl
  • Parkování a nabíjení sdílených elektroaut v Brně bude pro uživatele carsharingu od 1. března jednodušší
  • Po zaškolení získají uživatelé družstva Autonapůl navíc možnost samoobslužně si půjčit Teslu Model S od firmy Share-Me
  • Výhodné nabíjení a volné parkovací místo u nabíjecí stanice pak nabídnou Teplárny Brno primárně pro další posilu flotily, novou Škodu Citigo iV

Pro nás je to další milník v rozšiřování elektrického carsharingu v Česku. Tesla je pro vyznavače elektromobilů ikonou a uživatelé našeho carsharingu získávají jako první u nás možnost si ji zcela samoobslužně vypůjčit. Stačí absolvovat krátké vstupní zaškolení s kolegy ze společnosti Share-Me a auto si rezervovat v našem systému. Flotilu jsme doplnili i o Citigo iV a společně s Renaultem ZOE teď nabízíme celkem tři sdílené elektromobily. Díky Teplárnám Brno pak mají sdílnící jistotu, že si auto vyzvednou nabité a odpadne jim i problém s hledáním parkovacího místa k odstavení auta,“ přibližuje novinky ředitel carsharingu Autonapůl Michal Šimoník.

Autonapůl

Síť dobíjecích stanic Tepláren Brno se letos navíc dále rozšíří. Aktuálně jsou dobíječky u tepláren vedle Nákupního centra Královo pole na Cimburkově 2 a na ulici Špitálka. Letos je v plánu spuštění dalších 20 dobíjecích stanic po celém Brně. Na rok 2022 plánují teplárny výstavbu ještě rozsáhlejší. Kvůli noční zavírací době není do systému carsharingu zařazena dobíjecí stanice Tepláren Brno v Galerii Vaňkovka.

Teplárny pro město Brno a jeho obyvatele zajišťují teplo z mnoha provozů po celém městě. Méně se však ví, že při výrobě tepla vyrábíme také elektřinu. Abychom ji využili efektivně a ulehčili brněnskému ovzduší, spustili jsme a rozšiřujeme síť nabíjecích stanic pro elektromobily. Chceme tak jít příkladem a pomoci s rozvojem čisté mobility v Brně,“ říká generální ředitel Tepláren Brno Petr Fajmon.

Autonapůl

Nabídka jistého parkování pro Citigo iV platí na pomalejších dobíjecích stojanech tepláren. Rychlonabíjecí zůstanou volné pro ostatní majitele elektromobilů. Sdílníci auto u nabíječky zapojí, odstaví a ukončí rezervaci. Auto se plně nabije za pár hodin a bude k dispozici dalším zájemcům opět s maximálním dojezdem. Autonapůl tak řeší nižší dojezd elektromobilů, aniž by přenášel odpovědnost či diskomfort spojený s pomalejším nabíjením na své uživatele a zdržoval ty, kteří potřebují svůj vůz rychle nabít. Při delších cestách mimo Brno ale lze využít i z dobíječek ČEZu či EONu.

Teslu S od společnosti Share-Me si registrovaní uživatelé Autonapůl jednoduše zarezervují on-line v rezervačním systému Autonapůl. Vyzvednutí i vrácení auta probíhá jednoduše pomocí mobilní aplikace. Teslu uživatelé nabijí kromě Tepláren také na všech stanicích Tesla Supercharger. V Brně například u Olympie. Na rozdíl od všech ostatních aut získalo Autonapůl Teslu S jako ojetou. „Share-Me nabízí Teslu Model S s označením P85+ z roku 2014. Společně s Autonapůl jsme Teslu pojmenovali symbolickým jménem Elon. Do příchodu duální verze s označením D se jednalo o nejvýkonnější provedení v nabídce. Disponuje výkonem 310 kW, váží 2145 kilogramů a z nuly na sto zrychlí za 4 vteřiny,“ doplňuje spolumajitel společnosti Share-Me, Luboš Bärtl. Rezervace vozu vychází na 239 Kč za hodinu (účtuje se po půlhodinách a maximální denní poplatek je 2390 Kč i při rezervaci delší než 10 hodin), cena za kilometr vychází na 6,90 Kč.

Autonapůl

Stejně jako palivo u aut se spalovacím motorem, i u elektromobilů jsou náklady za dobíjení zahrnuty v ceně výpůjčky. Na benzinkách platí sdílníci kartou CCS, u dobíječek probíhá platba formou čipu Tepláren Brno či dalších provozovatelů.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze