Jak to vypadá s vodíkovou stanicí v České republice? Prý se dočkáme příští rok

3
Jak to vypadá s vodíkovou stanicí v České republice? Prý se dočkáme příští rok
Fotografie: toyota.com
  • Stanici pro vodíková auta má v České republice postavit společnost Benzina
  • Stavět se má buď v Praze na Barrandově, nebo v Litvínově
  • Benzina otevřela jubilejní 400. čerpací stanici

V polovině letošního roku se vyrojila informace o tom, že Benzina chce v České republice postavit první vodíkovou stanici. Takovou, kterou byste mohli využívat například s Toyotou Mirai. Ta se u nás však neprodává.

V článku, který jsme vám v polovině roku přinesli, mimo jiné zaznělo, že vedoucí odboru externí komunikace firmy Benzina Mgr. Pavel Kaidl otevření vodíkové pumpy potvrdil, avšak otázku, kdy dojde k zahájení provozu, nechtěl komentovat.

A jaké je situace nyní? Benzina chce vodíkovou stanice opravdu postavit, a to v průběhu příštího roku: „Máme vytipované dvě lokality – v Praze na Barrandově a v Litvínově. V obou případech by šlo o rozšíření stávajících čerpacích stanic. Projekt je ve stádiu získávání potřebných povolení, takže zatím nemohu sdělit přesný termín stavby ani výši předpokládané investice.“ sdělil opět Mgr. Kaidl.

Jediné, co tak můžeme oslavovat, je milník, který Benzina překonala. Stále může být první společností, která v České republice postaví vodíkovou stanici. Mimo to se povedlo Benzině otevřít 400. čerpací stanici, a to i díky tomu, že nakoupila stanice od společnosti OMV. Konkrétně šlo o 65 stanic, z nichž 54 je již obrandováno jako Benzina.

Toyota Mirai

Benzina současně mohutně investuje do rozšiřování a zkvalitnění služeb. Vedle zavedení nových paliv EFECTA 95 a EFECTA Diesel se soustředí na unifikaci vzhledu svých stanic, rozšíření doplňkového prodeje a služeb, modernizaci občerstvení Stop Cafe i na proškolování personálu. Celkový objem investic pro letošní a příští rok přesahuje jednu miliardu korun.

Diskuze ke článku
Martin iOn
Co (první) vodíková stanice v Neratovicích, ta se nepočítá?
Vasek ION
BENZINO postav nejake rychlonabijecky a pak budes jednicka na trhu !! necekej az to rozbali shell apod.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze