Jak funguje povinné ručení pro elektromobily?

Jak funguje povinné ručení pro elektromobily?
  • Zpravidla se při výpočtu ceny hledí především na typ a značku vozidla
  • Povinné ručení pro elektromobily je zpravidla mnohem výhodnější nežli pro ostatní vozidla

Každé vozidlo, nezávisle na značce, stáří či typu, by mělo mít sjednáno platné povinné ručení v případě, že bude provozováno na pozemní komunikaci. Totéž platí i pro elektromobily, které jsou nyní stále oblíbenější. Jak však vhodně vybrat povinné ručení pro elektromobil a co má vliv na jeho cenu?

Cena povinného ručení pro elektromobily

Pojištění odpovědnosti za újmu způsobenou provozem motorového vozidla neboli povinné ručení lze sjednat obdobně jako pro každé jiné osobní vozidlo. Nevýhodou je však skutečnost, že ne všechny pojišťovny jsou schopné povinné ručení pro elektromobil nabídnout, neboť cena se v tomto případě kalkuluje odlišně nežli u jiných vozidel.

Zpravidla se při výpočtu ceny hledí především na typ a značku vozidla, osobu pojistníka (věk a bydliště) a také na technické parametry vozu, k nimž patří objem a výkon motoru. U elektromobilů však údaj o objemu motoru zcela chybí. Výhodou je, že pokud již pojišťovna povinné ručení na elektromobil nabízí, stanoví za něj zpravidla tu nejnižší sazbu, která platí pro vozidla a s objemem motoru pod 1 000 ccm.

Bonusy a malusy

I v tomto případě však budou mít na cenu pojištění velký vliv bonusy povinného ručení, které odpovídají předchozímu škodnímu průběhu pojištění. Při velkém počtu bonusových měsíců může být konečná cena snížena i o polovinu. Naopak při velkém množství pojistných událostí bude tato skutečnost zahrnuta do nové ceny pojištění a pojistné se tedy navýší.

Jak sjednat povinné ručení pro elektromobil

Povinné ručení pro elektromobil je zpravidla mnohem výhodnější nežli pro ostatní vozidla. Jelikož je však složité srovnávat ceny u různých pojišťoven a zjišťovat, která z nich povinné ručení nacení, vyplatí se vždy srovnání ceny povinného ručení online. V tomto případě doporučujeme využít specializovaný online srovnávač povinného ručení, který po zadání základních údajů zobrazí veškeré dostupné nabídky pojištění spolu s podmínkami. Vybranou nabídku lze posléze velmi jednoduše sjednat a uhradit platební kartou či převodem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze