I stavební stroje umí být ekologické. Příkladem je Volvo

1
I stavební stroje umí být ekologické. Příkladem je Volvo
Fotografie: Volvo CE
  • Nové elektrické stavební stroje se dostanou do flotil stavebních firem na počátku roku 2022
  • V porovnání s verzemi na naftový pohon si elektrické stroje vedou stejně dobře
  • Již rok pracují na stavbách ve Francii oba elektrické stroje od Volva CE

Švédové se již pár let věnují elektromobilitě i v oblasti stavebních strojů, a tak není divu, že nyní přišel čas na podrobnější seznámení s rok běžícím pilotním programem sesterské společnosti Volvo CE, jak píše electrek.co. Firma veřejně předvedla schopnosti elektrického stavebního stroje, jenž k pohonu využívá výhradně baterie. Jedná se o Volvo CE ECR25 Electric a jde o průlomový stavební výrobek. Až doposud se totiž ve flotile Volva nacházely jen stavební stroje s naftovým motorem, přičemž už v roce 2019 se Volvo CE nechalo slyšet, že postupně přestane vyrábět kompaktní kolové nakladače a rýpadla právě s tímto pohonem. Aktuální zaměření značky tak proudí směrem k elektrickým verzím těchto strojů a například ve Francii již rok takové stroje pracují.

Kompaktní elektrický bagr ECR25 Electric a kompaktní kolový nakladač L25 Electric byly testovány taktéž v jižní Kalifornii. Zákazníci jsou s nimi nadmíru spokojeni a Volvo CE při té příležitosti zveřejnilo některá zajímavá data. Tak například 400 provozních hodin používání elektrického stroje ušetřilo šest metrických tun emisí oxidu uhličitého a úsporu ve výši 2 400 dolarů na palivu (v přepočtu 52 tisíc Kč). To vše ve srovnání s použitím naftového stroje při stejném počtu hodin.

Další výhodou je mnohem menší hladina hluku (o 9 dB) ve srovnání s dieselovým pohonem, což přináší zlepšení komunikace a bezpečnosti na pracovišti. Elektrická stavební zařízení od Volva pak nabízí takřka stejný výkon, avšak nižší provozní náklady. U výše zmíněných dvou strojů pak bylo provedeno více než 200 nabíjecích cyklů za pomocí 240V střídavého proudu, rychlého nabíjení, mobilních zdrojů energie a také solární energie. Elektrické stroje ECR25 Electric a L25 Electric se pak do běžných flotil stavebních firem dostanou počátkem roku 2022 a Volvo CE již přijímá objednávky na oba stroje.

Diskuze ke článku
Petr Novak
Petr Novak
Dokáže takový stroj pracovat deset hodin na plný výkon a pak druhý den v šest ráno nastoupit na další šichtu? To těžko... Dle článku 400mth a 200 nabíjení, mohou stroje pracovat pouhé dvě hodiny... Což je jistě důvod k jásotu. No a těch ušetřených devět tun CO2 z cca 1500 litrů paliva? Jak to proboha ten stroj dokáže?😂😂😂

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze