Elektrické stavební stroje jsou hudbou budoucnosti. Dokazuje to nový Bobcat T7X

4
Elektrické stavební stroje jsou hudbou budoucnosti. Dokazuje to nový Bobcat T7X
Fotografie: Bobcat
  • Jedná se o první elektrický Bobcat v historii značky
  • Srdcem stroje je 62kWh baterie
  • Oproti naftovým strojům nabídne tišší provoz a snadnější údržbu

Kdo se alespoň trošku orientuje ve světě stavebních strojů, jistě zná amerického výrobce Bobcat. Ten na letošním ročníku veletrhu spotřební elektroniky CES v Las Vegas představil nový model T7X. Jedná se o plně elektrický stavební bagr a podle výrobce je oknem do budoucnosti odvětví kompaktních zařízení. Od vynalezení prvního smykem řízeného nakladače na světě před více než 60 lety společnost Bobcat pokračuje ve vývoji předních inovací, které posouvají průmysl zařízení kupředu. Bobcat T7X byl oceněn dvěma cenami CES Innovation Awards 2022 v kategoriích Vehicle Intelligence & Transportation a Smart Cities. Model T7X je navržen a vybaven tak, aby překonal své protějšky s naftovým pohonem.

Srdcem T7X je 62kWh lithium-iontová baterie. Každé nabití může podporovat běžné denní pracovní operace po dobu až čtyř hodin nepřetržitého provozu a celý den provozu při přerušovaném používání. Na rozdíl od jiných kompaktních nakladačů se T7X nespoléhá na hydraulický systém pro přenos energie. Vše tak řídí elektromotory, což přináší řadu výhod. Mezi ně se řadí rychlejší starty, snadnější údržba a současně i nižší náklady. Bobcat T7X se chlubí i okamžitým točivým momentem, který je až třikrát větší než u tradičních nakladačů. Jedinečný přístup k navrhování prvního skutečně plně elektrického kompaktního pásového nakladače vytvořil nové příležitosti k integraci špičkového softwaru, díky kterému je T7X inteligentnějším a produktivnějším pracovním strojem, který operátorům pomůže dokončit práci rychleji.

Ke své práci vlastně potřebuje jen dvě věci: přísun elektrického proudu a litr ekologické chladicí kapaliny do chladicího systému. S menším počtem dílů, součástí a kapalin se výrazně snižují náklady na pravidelnou údržbu a opravy a také pracovní doba ztracená při údržbě a opravách. Úniky kapalin, které mohou kontaminovat půdu a spodní vodu a znečistit hotové povrchy, jsou v tomto případě eliminovány. A jelikož na nový Bobcat nebudou pasovat dosud vyráběné díly, firma rovnou odprezentovala i zcela novou řadu čistě elektrického příslušenství. K dispozici pro model T7X tak bude zemní vrták, koště nebo drapák.

Diskuze ke článku
Lukáš Doležal
Lukáš Doležal
To se bude ale muset zkratit pracovni doba ne? a bude se muset prizbusobit baterce?
Tomáš Formánek
Tomáš Formánek
A jak bude ten stroj pracovat v zimě, když s poklesem teploty, klesá i výkon baterie ? A jak dlouho se bude nabíjet ta 62 kWh baterka ? Nebyl by vhodnější pohon na vodík ?
Mirek Hroch
Mirek Hroch
Když je něco hudbou budoucnosti, tak je to něco co je krásné, ale ještě dlouho nedosažitelné. Takže, buď nesedí titulek nebo tenhle nakladač je prototyp který čeká ještě 20 let vývoje?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze