Ford představil policejní Ford F-150 Lightning. Respekt si sjedná hned

Ford představil policejní Ford F-150 Lightning. Respekt si sjedná hned
Fotografie: Ford Company
  • Jedná se o první elektrický pick-up ve službách americké policie
  • Ve výbavě nechybí ochranné plechy v předních sedadlech nebo funkce Power OnBoard
  • Vůz nese označení F-150 Lightning Pro SSV

Ford pokračuje ve své tradici poskytování vozidel policejním složkám. A jelikož se nyní zabývá elektromobily, řada přišla na model F-150 Lightning. První elektrický pickup v USA určený pro americkou policii pokračuje v tradici Fordu, která trvá již 70 let. Za tu dobu automobilka dodala nespočet policejních verzí svých modelů. V současné době mezi zákazníky divize Ford Pro patří více než 12 tisíc policejních oddělení na území USA. Nově představený vůz dostal označení F-150 Lightning Pro Special Service Vehicle (SSV) a jeho funkce Power Onboard může v tomto případě sloužit jako mobilní zdroj energie pro osvětlení večerních nehod na dálnici a elektrické pohonné ústrojí pomáhá potenciálně snižovat náklady spojené s palivem a údržbou. Naopak „Mega Power Frunk“ poskytuje dodatečně uzamykatelné úložiště pro účelově zkonstruované policejní doplňky, které nesmí u policejních vozidel rozhodně chybět.

Podle Fordu může silnější verze F-150 Lightning Pro SSV zrychlit z 0 na 96 km/h za méně než čtyři sekundy, takže v pronásledování bude tento pick-up zřejmě velmi úspěšný. První užitkový policejní vůz v USA byl však samozřejmě vyvíjen s cílem, aby zvládl mnoho dalších situací, se kterými se policisté setkávají. Patří sem pomoc raněným po nehodě nebo nutnost táhnout policejní člun či přívěs. V kabině vozu se nachází vysoce odolná látková sedadla s redukovanými podhlavníky. Pro ochranu posádky nechybí vestavěné ocelové plechy v opěradlech předních sedadel a v rámci výkonu služby jsou k dispozici červeno/modré, jantarovo/bílé výstražné LED majáky namontované na střeše. Samozřejmostí jsou snadno čistitelná vinylová zadní sedadla a vinylová podlaha.

Mega Power Frunk s uzamykatelným nákladovým prostorem disponuje 220ampérovým zdrojem DC-DC a vůz bude k dispozici ve dvou verzích, které kopírují standardní nabídku modelu F-150 Lightning. Policejní oddělení, která si zakoupí F-150 Lightning Pro SSV, budou mít také nárok na řadu dalších výhod, jež poskytne divize Ford Pro. Patří sem například poradenské služby související s instalací a provozem vozu, dále se správou dat a chybět nesmí ani zvýhodněný servis nebo možnost dalších dodatečných úprav.

Technické parametry Ford F-150 Lightning SR

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 5 911 × 2 438 × 1 989 mm, 2 850 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon337 kW, 452 koní, točivý moment: 1 050 Nm
Baterie? (98 kWh využitelná kapacita)
Nabíjeníkonektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?
Cena od
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze