Flotila sdílených vozů Uniqway od Škoda Auto DigiLab už ujela přes 1 000 000 km

Flotila sdílených vozů Uniqway od Škoda Auto DigiLab už ujela přes 1 000 000 km
Fotografie: Škoda Auto
  • Flotila sdílených vozů Uniqway je určená pro studenty a pedagogy vysokých škol a v provozu je tři roky
  • Službu aktuálně využívá přes 5 000 registrovaných uživatelů
  • Carsharing je od letošního roku dostupný nejen v Praze, ale i v Mladé Boleslavi a Kladně

Ojedinělá služba Uniqway, určená k sdílení vozů v akademickém prostředí, dosáhla významného milníku: přesně po třech letech provozu – univerzitní carsharing měl premiéru 17. října 2018 – najely sdílené vozy Škoda již více než 1 milion kilometrů. S růstem obliby se rozšiřuje vozový park, který se z původních 15 automobilů zvětšil na 38 vozidel. Letos na jaře jej zpestřil také vrcholný elektromobil Škoda Enyaq iV, o jehož zápůjčku je velký zájem: do dnešních dnů najezdil přes 15 000 kilometrů. Službu Uniqway využívá více než 5 000 registrovaných uživatelů z celkem 19 univerzit.

Službu sdílených vozů Uniqway navrhli před třemi lety sami studenti pro studenty a tento nápad se setkal s velkým úspěchem. Mladí lidé často a rádi cestují, přitom většinou nemají k dispozici vlastní automobil, takže možnost využívat pro své cesty nové, bezpečné a úsporné modely Škoda je pro každého zájemce velkým přínosem,“ řekl Martin Jahn, člen představenstva společnosti Škoda Auto pro Prodej a marketing

Služba Uniqway je určena výhradně pro sdílení mezi studenty a pedagogové českých vysokých škol. Od letošního roku je dostupná nejen v Praze, ale také v Mladé Boleslavi a Kladně. Okruh uživatelů se navíc rozšířil o absolventy partnerských univerzit, mezi které patří České vysoké učení technické, Vysoká škola ekonomická a Česká zemědělská univerzita v Praze, ale i Škoda Auto Vysoká škola. I díky tomu čítá databáze přes 5 000 registrovaných uživatelů z 19 univerzit. Službu využívají i zahraniční studenti z celkem 79 zemí.

Zatímco před třemi lety zahrnoval vozový park 15 modelů Fabia, dnes mají vysokoškoláci k dispozici 38 vozidel se spalovacími motory nebo elektrickým pohonem: od vozů Fabia a Scala přes městský elektromobil Citigo iV až po plně elektrický model Enyaq iV. Ten byl do flotily zařazen letos na jaře a za půl roku najezdil již více než 15 000 kilometrů. Vozy jsou určeny hlavně k příležitostnému využívání, někteří zájemci si ale službu natolik oblíbili, že vozy Škoda používají pravidelně. Nejaktivnější uživatel již má na svém kontě 332 zápůjček.

Princip pronájmu je jednoduchý: po bezplatné registraci stačí vyzvednout rezervovaný vůz pomocí aplikace v chytrém telefonu. K dispozici jsou vozy s manuálním řazením i samočinnou převodovkou, uživatelé mají pro snadné doplňování paliva či elektrické energie v autě k dispozici platební karty nebo nabíjecí čipy. Vozy se vracejí do některé z vyhrazených zón a uzamknou se opět prostřednictvím aplikace.

Sdílení univerzitních automobilů Uniqway je jednou z mnoha služeb dostupné mobility od společnosti Škoda Auto DigiLab. Další představuje carsharing soukromých vozů HoppyGo, propojující vlastníky vozidel se zájemci o příležitostné jízdy. Majitelům umožňuje využít vůz k pokrytí nákladů spojených s provozem vozidla v době, kdy automobil nepotřebují, uživatelům zajišťuje snadno dostupnou mobilitu. Do portfolia patří také sdílení elektrických skútrů BeRider.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze