Fisker žádá po zájemcích o svůj model Ocean další zálohu. Má to ale háček

Fisker žádá po zájemcích o svůj model Ocean další zálohu. Má to ale háček
Fotografie: Fisker Inc.
  • Společnost Fisker Inc. se odhodlala k nezvyklému kroku
  • Po zájemcích o model Ocean One, kteří již složili vratnou zálohu 250 USD, žádá další peníze
  • Další záloha má být dvacetinásobná, navíc tentokrát nevratná

S informací přišel electrek.co, k němuž se dostal dopis rozesílaný zájemcům o Fisker Ocean One. Jistou pachuť, kterou informace zanechala, posílil i další fakt. Fisker totiž čerstvě spustil program takzvaných předobjednávek modelu Ocean, ačkoliv firma již dříve přijímala vratné zálohy ve výši 250 USD (6 080 Kč). A právě po těch, kdo ji dříve složili, nyní firma žádá dalších 5 000 USD (121 650 Kč), tentokrát nevratné zálohy. Jenže se to týká pouze zájemců o úvodní edici One, kdo si zazálohoval pozdější sériové verz Extreme, Ultra a Sport, po tom Fisker zatím nic nežádá.

Tento nezvyklý krok působí dosti rozpačitě a vyvolává pochybnosti o finančním zdraví firmy. Ta totiž měla ještě koncem prvního čtvrtletí na účtech miliardu dolarů, avšak je stále bez výdělků a každý kvartál prodělává 120 milionů USD (2,9 miliardy korun). A tímto tempem by do dodání Oceanů One zákazníkům, které by podle firmy mělo proběhnout do konce září 2023, Fisker mohl při sebemenším zpoždění či jiných problémech velice snadno zkrachovat. A výdělky z 5 000 dodaných aut zřejmě kvůli inflaci nebudou takové, jak Fisker předpokládal; pokud tedy dodrží slíbenou baťovskou cenu 68 999 USD (1,68 milionu korun). V tuto chvíli je totiž už prakticky jasné, že skvělá cena startovní verze Ocean Sport ve výši 37 500 USD (912 tisíc korun) bude zvýšena.

Velice riskantním krokem se tedy Henrik Fisker zřejmě snaží hotovost, ovšem velice snadno by se mu mohlo stát, že část zájemců odradí. Žádat vysokou nevratnou zálohu za auto, které většina zájemců ani neviděla na vlastní oči, natož aby se svezli, je hodně odvážné. A zejména za situace, kdy není stoprocentně jisté, že bude automobilka napřesrok ještě vůbec existovat. Uvidíme, jak se geniální designér, který zjevně není příliš silný v obchodní stránce, napodruhé popasuje s obtížemi. Jeden krach už za sebou má...

Technické parametry Fisker Ocean Ultra

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 774 × 1 982 × 161 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon400 kW, 540 koní
Baterie100 kWh
Nabíjeníkonektory: CCS Combo, Mennekes
Spotřeba?, dojezd: 610 km
Cena od1 366 781 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze