Eurocell má našlápnuto k vybudování první obří baterkárny v Evropě

2
Eurocell má našlápnuto k vybudování první obří baterkárny v Evropě
Fotografie: Tesla Motors
  • Nizozemsko chce být evropských lídrem boje proti změnám klimatu
  • Se společností Eurocell jedná o výstavbě obří výrobny baterií
  • Jednání spějí ke konci, výroba by mohla naběhnout už napřesrok

Anglo-korejská společnost Eurocell EMEA plánuje vybudovat v Evropě velkokapacitní výrobnu baterií, což se setkalo se záměrem nizozemské vlády posunout zemi tulipánů do čela dekarbonizačních technologií. Ke konci se blíží jednání tamějších úřadů a agentury pro investice a rozvoj (NOM) s Eurocellem a s největší pravděpodobností se ještě letos začne stavět první fáze projektu za 800 milionů dolarů (19,3 miliardy korun) a počátkem příštího roku už by mohly továrnu opouštět první baterie s korejskou technologií EMEA. Tato produkce bude směřovat ke stávajícím evropským klientům.

Druhá fáze, potenciálně na stejném místě, bude znamenat výrobu více než 40 milionů článků ročně. Investiční plán je rozložen až do roku 2028 a počítá se dvěma miliardami dolarů (48,3 miliardy korun), které by měly přinést stovky přímých i nepřímých pracovních míst. Baterie by měly nabídnout více než desetinásobnou životnost vůči stávající Li-ion technologii a také 100% bezpečnost.

Diskuze ke článku
Danny Czech
Danny Czech
Naposledy upraveno: 20. 8. 2022 18:49
Ten článek zavání tím, že někdo neví, co znamená zkratka EMEA. Europe, the Middle East and Africa. Eurocell EMEA je jen název lokální divize, ne název bateriové technologie, alespoň po prokliku na webovku Eurocell, se o tom v tomto smyslu nemluví.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze