ČEZ v problémech. Už více než den nefungují rychlonabíječky

aktualizováno
ČEZ v problémech. Už více než den nefungují rychlonabíječky
  • Příčinou nefunkčních rychlonabíjecích stanic je výpadek serverů ABB
  • Stanice měly problémy již v pátek, v neděli byly off-line prakticky celý den
  • Nefunkční stanice působily komplikace řidičům elektromobilů na delších trasách

Aktualizováno 11. 6. 2018 14:30

Výpadek nadále trvá, ČEZ tak přepnul do vyřešení problémů všechny rychlonabíjecí stanice do režimu volně přístupné, tím pádem jsou funkční a pro nabíjení není potřeba čip ČEZ.

Aktualizováno 11. 6. 2018 13:20

Výpadek trvá i v pondělí. Dle vyjádření společnosti ČEZ se problémy nepodařilo ani po více než 24 hodinách vyřešit a rychlonabíjecí stanice ČEZ jsou tak stále mimo provoz.

Původní informace z 10. 6. 2018

Energetický gigant ČEZ se v posledních dnech potýká s vážnými problémy v síti jeho rychlonabíjecích stanic. Ty mají už od pátku problém s komunikaci se servery společnosti ABB, výrobcem rychlonabíjecích stanic. V případě, že se uživatel pokouší autentifikovat čipem a zahájit nabíjení, zahlásí stanice pouze chybu komunikace a nabíjení se nespustí. Stanice totiž na serveru nemůže ověřit, zda je nabíjecí čip platný a zda může nabíjení zahájit.

V pátek tak byli technici ABB nuceni přepnout zejména vzdálenější stanice do volného režimu, takže se pro zahájení nabíjení nebylo nutno ověřovat čipem a nabíjení bylo zahájeno hned po připojení auta. V sobotu se stanice většinou vrátily do standardního režimu, v neděli ráno však přestaly servery komunikovat zcela. Všechny nabíjecí stanice od ABB v síti ČEZu tak byly off-line a nebylo možné na nich nabíjet. To působilo problémy zejména řidičům elektromobilů na delších trasách, kteří potřebovali na cestě rychle nabít a pokračovat dál. V průběhu neděle se tak technici pokoušeli některé stanice opět přepnout do otevřeného režimu, což se za pomoci holandských techniků povedlo například u rychlonabíjecí stanice v Mladé Boleslavi.

Kdy se rychlonabíjecí stanice ABB v síti ČEZu podaří plně zprovoznit prozatím není jasné. Nejpozději v pondělí 11. června ráno by již však měly fungovat ve standardním režimu. Aby se zabránilo těmto problémům v budoucnu, nabízí se automatické přepínání stanic do volného režimu v případě, že nějakou dobu nebudou schopny spojení se serverem.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze