Čeští novináři otestovali auta nominovaná do ankety Auto Roku 2024

Čeští novináři otestovali auta nominovaná do ankety Auto Roku 2024
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Jubilejní 30. ročník ankety Auto roku v České republice byl zahájen 21. 11. 2023 zveřejněním seznamu nominovaných vozů
  • Motorističtí novináři, kteří jsou členy poroty, tyto vozy otestovali 28. až 29. 11. 2023
  • Na slavnostním vyhlášení 6. února 2024 bude ocenění předávat ministr dopravy Martin Kupka

Začala dva měsíce dlouhá cesta hledání nástupce loňského vítěze ankety Auto Roku 2023. Tu vyhrála Honda Civic e:HEV, kterou jsme testovali a musíme uznat, že se jedná o velmi povedený vůz. O novém držiteli ocenění Auto roku 2024 v České republice rozhodne odborná porota čítající 20 členů a zastupující téměř dvě desítky různých médií. Mezi porotci jsou i dvě ženy, zástupce média specializovaného na elektromobilitu (zástupce fDrive.cz) a vůbec poprvé se mezi porotci objevuje i reprezentant tzv. youtuberů a influencerů.

Hlasování Auto Roku vychází z evropské ankety COTY

Způsob volby vychází ze zkušeností evropské ankety Auto roku COTY (Car of the year), tento model byl uplatněn již v loňském ročníku. Na základě hlasování budou 5. prosince vyhlášeny vozy, které se umístily na prvních pěti místech s nejvyšším počtem hlasů, a postoupí tak do finále. Hned po novém roce budou mít porotci znovu možnost vyzkoušet vybrané finalisty a následně hlasovat o celkovém vítězi. Držitel titulu Auto roku 2024 v České republice bude oznámen na slavnostním vyhlášení 6. února, kde cenu vítězům předá stejně jako loni ministr dopravy Martin Kupka.

Do letošního ročníku ankety je nominováno celkem 21 vozů 17 různých značek, přičemž silné zastoupení mají elektrifikované a bateriové elektrické vozy. Je mezi nimi pět modelů, které jsou čistokrevné bateriové elektromobily, tedy dostupné pouze jako bateriový elektromobil. Další čtyři modely pak nabízí kromě jiných motorizací i plně elektrickou. Několik vozů pak má v nabídce pouze hybridní variantu, přičemž některé dokonce jen plug-in hybrid.

Nominované vozy do ankety Auto Roku 2024

Do ankety Auto roku 2024 jsou nominované tyto vozy: Alfa Romeo Tonale Q4 PHEV, Audi Q8 e-tron, BMW řady 5, Citroen C4 X, Ford Bronco, Honda CR-V, Hyundai Ioniq 6, Hyundai Kona Electric, Jeep Avenger, Kia EV9, Lexus LM, Lexus RX, Lexus RZ, Mercedes-Benz třídy E, MG4 Electric, Mitsubishi ASX, Opel Astra ST GSE, Porsche Cayenne, Renault Espace, Subaru Crosstrek a Toyota Prius PHEV.

Složení odborné poroty Auto Roku 2024

Členové poroty Auto Roku 2024 jsou: Běhal Ondřej (Autosalon.tv), Borský Michal (CNN Prima News), Busta Michal (Business Car), Dittrich Lukáš (Autoforum), Kvášová Sabina (Žena v autě), Hanke Petr (Automobil Revue), Hyan Tomáš (TH Auto), Káňa Leoš (Svět motorů), Kolman Stanislav (Garáž.cz), Lažanský Milan (Novinky.cz), Majurník Jan (Garáž.cz), Mička Jan (Autorevue.cz), Müller Martin (MM Automotive), Pecák Radek (Deník.cz), Rejlek Jakub (Faster), Rybecký Vladimír (Autoweek), Holeček Petr (Metro/idnes.cz), Šidlák Martin (Flotila), Srpová Eva (Hospodářské noviny), Tomíšek Marek (fDrive.cz).

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze