Čekání je nejspíš u konce, Tesla Semi konečně vyjíždí. Tedy podle Muska

4
Čekání je nejspíš u konce, Tesla Semi konečně vyjíždí. Tedy podle Muska
Fotografie: Tesla
  • Po třech letech odkladů se konečně rozbíhá výroba elektrického tahače Tesla Semi
  • Teslu mezitím předběhla celá řada konkurentů, ti ovšem nabízejí jen upravené spalovací modely

Informace pronikla na veřejnost jako obvykle jen ve formě jediného tweetu, navíc zformulovaného tak, že z něj vlastně není jasné, zda produkce už konečně začala, či nikoliv. Zajímavé je rovněž to, že Elon Musk původně ani neměl v plánu spustit výrobu už letos, přestože první z jeho četných slibů pravily, že se Semi začne vyrábět v roce 2019. Přehodnotit situaci jej nakonec podle insideevs.com přiměl až Bidenův protiinflační akt, který přináší kupcům elektrických těžkých náklaďáků daňové úlevy až ve výši 40 000 USD (1 005 000 Kč). Padlo dokonce i konkrétní datum 1. prosince, kdy vyjedou první vozy k zákazníkovi. Tím bude společnost PepsiCo, na tom se nic nezměnilo, i když podle původních zpráv měla svá vozidla dostat už před rokem.


Tahače, které podle posledních zpráv nakonec nedojedou slibovaných 900, ale „jen“ 805 km, by se pak měly začít normálně dodávat klientům, mezi něž od samého počátku patří i česká Alza. Příznačné pro teslovskou strategii nulové komunikace se světem je i to, že dosud nevíme, kde se vlastně budou vyrábět. Prototypy sice vznikaly poblíž Gigafactory Nevada, ale pravděpodobnější je, že výrobu nakonec převezme Gigafactory Texas, kde se už od jara vyrábějí Modely Y. Nápojářský gigant podle všeho tedy ještě letos nasadí do provozu prvních 15 z celkových 100 objednaných Tesel Semi.

Diskuze ke článku
Vojtulee M.
Vojtulee M.
"...vlastně není jasné, zda produkce už konečně začala, či nikoliv."

V tom tweetu je napsané, že produkce začala a dodávky Pepsi budou 1. prosince.

"Tahače, které podle posledních zpráv nakonec nedojedou slibovaných 900, ale „jen“ 805 km."

Kdy a kde říkal Musk nebo Tesla 900km? Dojezd byl od počátku 500 nebo 800km a v budoucnu až 1000 km, tak opravdu nevím, kde vzal autor 900km. Chápu, že je pátek, ale tohle jsou informace za 5 minut ověřené.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze