Auta a mobily: Toyota Corolla
test

Auta a mobily: Toyota Corolla

Příjemné zpestření trhu

Corolla zaujme příjemnou cenovkou a zajímavým infotainmentem, který zvládá i internetové funkce. K dispozici máte například Google Street View, Twitter či v reálném čase aktualizované mapové podklady. Bohužel podporu pro chytré telefony nebo smartwatch nečekejte.

Svěží vítr na poli infotainmentů se snaží přinést Toyota se svým systémem Toyota Touch Pro 2. A v našich očích se jí to daří. Nabízí totiž příjemné, svižné a designově povedené prostředí, které nabízí i takové výdobytky jako Google Street View nebo předpověď počasí. A co dále?

Doba, kdy velké technické „fíčury“ byly doménou jen drahých a luxusních modelů, jsou už pomalu ta tam. Můžete namítnout, že takové ovládání gesty je dostupné v BMW řady 7, které rozhodně není levné. Ale pár let zpátky jen taková nejdražší auta nabízela připojení na internet, stahování aplikací a třeba i Google Street View. A dnes totéž můžete mít ve vozech, které stojí i pod půl milionu korun. A přesně taková byla námi testovaná Toyota Corolla ve výbavě Active s paketem Comfort za 462 900 Kč. Co všechno nabídne?

Celý interiér je na japonské poměry velmi minimalistický. Nenabídne sice takový luxus jako dražší modely, ale rozhodně vás neurazí. Potěší vkusné prošívání a hezky zakomponovaný panel klimatizace. Interiéru pak vládne 7palcová dotyková obrazovka s rozlišením 800 × 480 pixelů. Je vidět, že si Japonci dali na interiéru záležet a snažili se ho připravit co možná nejuniverzálněji. Věděli jste, že Toyota Corolla je neprodávanější automobil světa? To proto.

Radost vám bude dělat motor o obsahu 1,6 Valvematic s výkonem 132 koní, tedy pokud patříte mezi milovníky nepřeplňovaných motorů. Slušná je také šestistupňová manuální převodovka s přesným a hladkým chodem.

Infotainment na japonský způsob

Infotainment pohání systém Toyota Touch Pro 2. Ihned jsem si vzpomněl na HTC Touch Pro 2, které mi pár měsíců dělalo pracovního parťáka. Vedle sedmipalcového dotykového displeje se nachází deset dotykových tlačítek. Není to dvakrát praktické a raději bychom zde viděli ta klasická hardwarová. Bohužel, dotykové plošky jsou prostě „in“.

Toyota Corolla – auta a mobily

Domovská obrazovka nabízí přístup k položkám, jako jsou Mapy, Navigace, Webový prohlížeč či Toyota Online. Pokud s autem nebudete mít spárovaný váš telefon, tak jde o jednoduchý a intuitivní systém. Jeho reakce v dané cenové kategorií patří k těm nejlepším. Jen reakce displeje byly poměrně pomalé a zprvu na něj bylo potřeba dost tlačit, ale naštěstí se dá citlivost nastavit a pak je vše v pořádku. Po spárování telefonu přes Bluetooth pak můžete využít klasickou synchronizaci kontaktů, telefonování, stahování SMS zpráv a přehrávání hudby. Co se týká SMS zpráv, pak si raději na webových stránkách nebo přímo u dealera ověřte, že je váš smartphone podporován.

Ovšem až s využitím vašich internetových dat to začíná dávat smysl. SIM karta do Corolly nejde ani vložit, pro připojení na internet tak musíte vždy využít spojení s telefonem, konkrétně přes Bluetooth.

Abyste pak infotainment, který je připojen na internet, využili naplno, musíte se registrovat na těchto stránkách. Po registraci budete moci do automobilu stahovat aplikace, aktualizovat mapové podklady a podobně.

V nabídce ke stažení je Twitter či aplikace pro předpověď počasí nebo vyhledávání čerpacích stanic. Nechybí ani Google Street View a on-line dopravní informace. Především poslední dvě vám za jízdy ovšem nebudou z bezpečnostních důvodů fungovat. Díky internetu můžete mít mapové podklady TomTom aktualizované v reálném čase, stejně tak mít přehled o počasí, které je poměrně podrobné. Po vytvoření účtu v Toyota Touch Pro si můžete uložit i vaše časté adresy, třeba tu do práce nebo domů. Navigování pak vyvoláte jedním kliknutím.

Nechybí ani port USB a AUX. Zamrzí, že systém nemá žádnou interní paměť. Rozšířit si jí však můžete skrz SD karty. Mezi budíky pak dostanete v základní výbavě 3,5palcový černobílý displej, od výbavy Active výše pak barevný 4,2palcový. Dozvíte se z něj data o spotřebě, dojezdové vzdálenosti a nechybí teploměr, ukazatel otevřených dveří a také Toyota Safety Sense, který vás bude varovat v případě hrozící kolize. Displej má hezké a příjemné barvy a funguje velmi dobře. Ovládání probíhá skrz multifunkční volant a je velmi intuitivní. Rozhodně tady nemáte kam zabloudit. A pokud by se vám to povedlo, pak se můžete opřít o českou lokalizaci, která je na obou displejích.

Grafika je povedená a poměrně svěží. Systém rozhodně není pomalý, spíše jde o zvyk v tom smyslu, jakou silou musíte displej zmáčknout, a za jízdy se občas trefíte na jiné tlačítko, než zrovna potřebujete. Pokud máte iPhone, pak po vyvolání hlasového asistenta tlačítkem na volantu bude vyzvána Siri, aby provedla vámi zadaný úkol. Vzhledem k absenci češtiny to ale pro vás asi příliš užitečné nebude. Pro zabavení dětí vytvoříte skrz váš telefon Wi-Fi hotspot, jen to bude chtít asi pořádný datový balíček. Přímo v autě můžete vyhodnocovat i vaší jízdní statistiku.

Technologie nejprodávanějšího auta světa

Po technologické stránce můžete mít od výbavy Active ve voze i tempomat. Výše zmíněný balíček Toyota Safety Sense zahrnuje systém upozornění na opuštění jízdního pruhu, rozpoznávání dopravních značek, předkolizní bezpečností systém a automatická dálková světla, která svítí výborně. Pokud byste rádi ve voze i inteligentního parkovacího asistenta, pak musíte sáhnout po výbavě Executive. Pro hudební nadšence je připraveno šest reproduktorů.

Pokud je vaší prioritou využívání aplikací skrz chytrý telefon, tak v případě modelu Corolla neuspějete. Jakákoli aplikace pro takovou funkcionalitu zcela chybí. Celý sytém sice dostává velký smysl díky vašemu telefonu, ale tím způsobem, kdy na něm vytvoříte hotspot a budete využívat veškeré internetové funkce, které Touch Pro 2 nabízí. Podporu CarPlay nebo Android Auto nečekejte.

Má to něco do sebe

Toyota Corolla chce zatápět mimo jiné i Škodě Octavii i Škodě Rapid, tedy vozům na našem trhu velmi oblíbeným, což rozhodně nebude jednoduché. Může být však spousta lidí, které chtějí změnu. Zaprvé: vím, že to sem tolik nepatří, ale atmosférická šestnáctistovka má své kouzlo. A za druhé: celý infotainment nabízí to nejdůležitější a i další příjemné funkce navíc. To vše v hezkém designovém pojetí, které je funkční a spolehlivé. Jen málokdo k dnešnímu dni opravdu potřebuje mávat rukama v interiéru pro zesílení hudby. Konkurence nenabídne o moc více, a tak bude nejspíše nejvíce záležet na tom, která značka je vám nejvíce sympatická.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze