ABB v ČR zdvojnásobila počet svých nabíjecích stanic

3
ABB v ČR zdvojnásobila počet svých nabíjecích stanic
Fotografie: ABB
  • ABB instalovala v Česku 400. nabíjecí stanici
  • Dodala ji pro společnost ČEZ v rámci 8 nových rychlonabíjecích stanic umístěných na D5, u Benziny Šlovice na obchvatu Plzně
  • Od dubna 2020, kdy společnost oznámila 200. stanici, se tak počet instalovaných stanic ABB zdvojnásobil

Potvrzuje se, že trend elektromobility i v poměrně opatrném Česku zrychluje,“ komentoval vývoj nabíjecí infrastruktury pro vozidla na elektrický pohon Vladimír Janypka, ředitel jednotky ABB Elektrotechnika, a doplnil: „Zatím se daří držet krok v budování nabíjecích stanic s počtem registrovaných elektrických vozidel. Situace se však může s opravdu masívní změnou vozového parku rychle změnit. Je třeba, aby na ni byli připraveni nejen dodavatelé infrastruktury a energetické společnosti, ale třeba i developeři nebo municipality. Klíčová tedy bude spolupráce všech zainteresovaných stran.


Jeho slova dokládá i analýza IAE mapující celosvětový trh elektromobility v roce 2020, která říká, že zavedení veřejně přístupného nabíjení bude zásadní a majitelé elektromobilů budou požadovat jednodušší a vylepšenou autonomii. Veřejně přístupné nabíječky dle zveřejněných dat dosáhly v uvedeném roce 1,3 milionu kusů, přičemž rychlonabíječky představovaly 30% podíl. Instalace veřejně přístupných nabíjecích stanic se za posledních pět let rozšířila sedmkrát a rostoucí trend se dá tudíž očekávat i nadále.

Jubilejní nabíjecí stanice instalované na D5 jsou typ Terra 54, nejprodávanější stejnosměrné nabíjecí stanice s výkonem 50 kW v Evropě a Severní Americe.

Společnost ABB vstoupila na trh e-mobility již v roce 2010. K dnešnímu dni prodala více než 400 000 nabíjecích stanic pro elektrická vozidla ve více než 85 zemích, z toho bylo více než 20 000 DC rychlonabíjecích stanic a 380 000 AC nabíjecích stanic, včetně stanic prodaných prostřednictvím dceřiné společnosti Chargedot.

Diskuze ke článku
Karel Schmidt
Karel Schmidt
Je chvályhodné, že ČEZ na dálnici staví 4 stojany vedle sebe, ale 50kW nabíječky dnes na dálnici podle mě nepatří.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze