Ženevský autosalon se neuskuteční ani příští rok. Chybí chuť i peníze

Ženevský autosalon se neuskuteční ani příští rok. Chybí chuť i peníze
Fotografie: gims.swiss.com
  • Ženevský autosalon se topí ve finanční krizi
  • O akci nejeví zájem ani automobilky
  • Organizátoři hledají nového zájemce, který by odkoupil práva na pořádání

Prestižní autosalon každoročně konaný v Ženevě, který tradičně hostí přes půl milionu automobilových nadšenců z celého světa, je ve velké krizi. Ta začala vypuknutím pandemie koronaviru zkraje tohoto roku, kvůli které byl následně letošní ročník zrušen.

Pořadatelé byli v tíživé finanční situaci už před vyhlášením pandemie, ta vše ještě zhoršila. Navíc ani samotné automobilky nejeví přebujelý zájem se události v nejbližším možném termínu účastnit. Podle všeho se tak akce neuskuteční ani v roce 2021. Jak informoval theverge.com, jubilejní 90. ročník by se při troše štěstí mohl uskutečnit v roce 2022.

Výbor nadace „Salon International de l'Automobile,“ který stojí za pořádáním autosalonu, už dlouhé měsíce před konáním akce avizoval problémy s financemi. O finanční podporu organizace zažádala i vládu. Kanton Ženeva se nabídl s půjčkou ve výši 16,8 milionů švýcarských franků (asi 416 milionů korun), nicméně podmínky půjčky byly údajně nepřijatelné. Nadace se nyní snaží prodat práva skupině Palexpo SA, které patří kongresové centrum hostící autosalon.

S problémy se nicméně nepotýká pouze Ženeva. Zrušeny nebo přesunuty do digitálního světa byly všechny hlavní autosalony. Řada automobilek se rozhodla uspořádat vlastní akce a nabízí je ke zhlédnutí online.

Future Cast #37 – Elektrifikované Škodovky, Tesla Model 3 a ženevský autosalon

Pokud pomineme oblast Číny, autosalon v Ženevě byl první podobnou akcí, která byla po vypuknutí pandemie COVID-19 odvolána. Organizátoři oznámili její zrušení dva týdny před oficiálním ohlášením pandemického stavu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze