Výsledky 1. kola BeElectric Grand Prix 2023

Výsledky 1. kola BeElectric Grand Prix 2023
Fotografie: BeElectric Grand Prix
  • První kolo BeElectric Grand Prix 2023 ovládly vozy Tesla
  • Z ostatních značek se nejlépe dařilo posádce vozu MG4
  • Těsně za ní dojely vozy Ford Mustang Mach-E a Volkswagen e-Up

O nově vzniklém seriálu vytrvalostních závodů pro elektromobily s názvem BeElectric Grand Prix 2023 jsme již informovali, když bylo spuštěno přihlašování do prvního kola. V minulém díle Future Castu jsme pak krátce zmínili výsledky tohoto kola. Nyní se na ně podívejme podrobněji.

Základní pravidla BeElectric Grand Prix 2023

Nejprve je dobré stručně připomenout pravidla. Závod se jede na uzavřeném okruhu, konkrétně ve Vysokém Mýtě, ale nespočívá v co nejrychlejší jízdě. Elektromobily totiž startují s baterií nabitou na 30 % a po dobu 8hodinového závodu mají k dispozici pouze 7kilowattové nabíjení. Jde tedy o co nejefektivnější jízdu, tedy dosažení ideálního poměru mezi rychlostí jízdy, spotřebou a rychlostí nabíjení. Největší šance tedy mají posádky úsporných elektromobilů s dlouhým dojezdem, které zároveň disponují třífázovou palubní nabíječkou.

Na startu prvního kola bylo 11 elektromobilů

Na startu premiérového kola stálo celkem 11 elektromobilů, mezi nimiž převládaly Tesly. Nejvíce bylo vozů Tesla Model 3 Performance, konkrétně čtyři, dále pak dvě Tesly Model 3 Long Range (z nichž jedna RWD) a jedna Tesla Model S Performance. Z ostatních značek byl nejvíce zastoupený Ford, konkrétně dvěma vozy Ford Mustang Mach-E AWD a jedním vozem Ford e-Transit. Kromě nich byl na startu jeden vůz MG4 a jeden Volkswagen e-Up.

Vozy Tesla měly jasnou převahu

Po 8hodinovém náročném zápolení, které umocnil i dopolední déšť, byl odmáván cíl závodu. Nadvláda Tesel ve startovní listině se projevila i ve výsledcích na předních příčkách. Závod ovládla posádka TeslaDave Jiřího Svobody a Davida Svobody s Teslou Model 3 Long Range RWD následována stříbrnou posádkou ElektroFest Filipa Vondráčka a Jana Strejce s Teslou Model 3 Long Range AWD a bronzový pohár převzala dámská posádka Teslička.cz Markéty Salíkové s Monikou Homolovou a jejich Teslou Model 3 Performance.

Mimo Tesly se nejlépe umístila posádka Vegan Power ve složení Jiří Zima a Jakub Střihavka s vozem MG4, která dojela pátá. Ta byla těsně následovaná posádkou Auto Motol BENI v sestavě Adam Filip a Petr Říha s vozem Ford Mustang Mach-E AWD. Těsně za nimi pak dojela posádka Naháku s vozem Volkswagen e-Up ve složení Jakub Motlík a Ondřej Pelák. Rozdíly mezi jednotlivými posádkami byly velké. Zatímco první posádka za 8 hodin zvládla 223 kol, druhá obkroužila Autodrom Vysoké Mýto 201krát a třetí posádka si připsala 182 průjezdů cílovou čarou. Posádka vozu MG4 odjela 167 kol, Ford Mustang trať obkroužil 163krát a Volkswagen e-Up zvládl 162 kol. Další posádky už jich měly o poznání méně. Kompletní výsledky naleznete na webu BeElectric Grand Prix.

Druhé kolo se pojede 6. 8. 2023

Druhé kolo je naplánováno na 6. 8. 2023 a koná se ve stejný čas a na stejném místě. V souvislosti s tím se nabízí otázka na majitele elektromobilů jiných značek. Co uděláte s nadvládou Tesly? Věříte, že byste se svým autem udělali lepší výsledek? Pak není nic jednoduššího, než se přihlásit na druhé kolo a vyrazit do Vysokého Mýta poměřit schopnosti své i svého auta s ostatními týmy.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze