Rising R7, čínský crossover s inspirací v Tesle i Mercedesu
test

Rising R7, čínský crossover s inspirací v Tesle i Mercedesu

První jízdní dojmy + video
4

V Číně je spousta automobilek, které vyrábí v Evropě takřka neznámé elektromobily. Jedním z nich je Rising R7, který se možná do Evropy dostane, ovšem jako MG. Jde o elektrický crossover o něco větší než Škoda Enyaq Coupé nebo Tesla Model Y. Je na něm vidět inspirace v Tesle i Mercedesu a my jsme měli možnost tento vůz krátce projet.

Firma Cario do Česka z Číny dováží zajímavé elektromobily a jedním z nich je i nový čínský crossover střední velikosti, Rising R7, který zaujme zajímavou kombinací designových prvků inspirovaných Teslou a Mercedesem. Tento elektromobil, kromě jiného, zaujme i lákavou cenou.

Rising R7 připomíná Tesly i Mercedesy

Rising R7 na první pohled upoutá vnějším designem, který připomíná modernizovanou Teslu Model 3 „Highland“. V případě hladkých tvarů karoserie a jiných detailů inspiraci Teslou pravděpodobně nelze popřít. Oba vozy, tedy Tesla Model 3 Highland i Rising R7, ale byly uvedeny na trh v podobné době, takže světly Tesly se tvůrci Risingu R7 inspirovat nemohli, i když se podobají.

Rising R7, čínský elektrický crossover inspirovaný Teslou i Mercedesem

Rising R7 také patří do úplně jiné kategorie než Tesla Model 3. Jde o crossover, zatímco Tesla Model 3 je sedanem, navíc je vůz značky Rising o poznání větší. Ačkoliv cenou míří přibližně tam, kam Tesla Model Y či Škoda Enyaq Coupé, minimálně na délku je ještě větší. Za cca 1,3 milionu korun včetně DPH je jen o něco výše než Tesla Model Y a o pouhých 100 tisíc korun dražší než Škoda Enyaq Coupé 85 s podobnými výkonovými parametry.

Celkový hladký a aerodynamický tvar karoserie podtrhují i detaily jako 20" kola s jednoduchým designem a minimálními vstupy vzduchu k brzdám, což také ukazuje důraz na aerodynamiku. Hladké linie karoserie bez výrazných kudrlinek doplňují i výsuvné kliky dveří. Zadní část vozu je také elegantní a minimalistická. Zaujme svítící logo Rising a jednoduchý tvar zadních světel, která jsou spojená v jednu linku přes celou šířku vozu. Záď skrývá zavazadlový prostor o objemu 491 litrů, který je dostatečný pro většinu potřeb, při sklopení zadních sedadel dosáhne kapacity přes 1 400 litrů.

Technické parametry a interiér

Rising R7 je dlouhý 4,9 metru a váží přibližně 2,2 tuny. Pohání ho zadní motor o výkonu 250 kW, který je vyšší než u Škody Enyaq Coupé 85 s pohonem zadních kol a odpovídá výkonu verze RS, která má již ovšem pohon všech kol. Baterie pak má kapacitu 77 kWh, což je standardní hodnota pro tento segment.

Interiér je inspirován Mercedesem, což je patrné z ovládání sedaček na dveřích a velkého displeje. Je tvořen několika obrazovkami pod jedním sklem, což vytváří dojem jednotného povrchu. I zde ale nalezneme prvky inspirované Teslou, například otočné ovladače na volantu. Zadní část interiéru nabízí dostatek místa pro nohy i hlavu. Zejména chválím prostor pod předními sedačkami, což bývá slabina velkého množství elektromobilů, ale v Risingu R7 si tam mohu v pohodě zasunout chodidla a nohy si více natáhnout. Design interiéru kombinuje prvky jako klavírní lak a kovové mřížky reproduktorů, které dodávají vozu luxusní nádech. A právě kovové mřížky reproduktorů také vypadají jako ty v Mercedesech.

S Risingem R7 jsem měl možnost se i krátce projet po Praze. První, co mě zaujalo, je komfortní podvozek a skvělé odhlučnění interiéru. Zde je vidět snaha soupeřit s Mercedesy. Pokud si chcete užívat komfortního cestování, auto může být dobrou volbou. Dynamika je mírně nadprůměrná, ale v této kategorii neohromí. Vzhledem k tomu, že jde spíše o komfortně zaměřené auto, považuji ji za naprosto dostačující. Pokud jde o spotřebu, tak po přibližně 20km trase po Praze palubní počítač ukázal rovných 17 kWh/100 km, což vzhledem k velikosti auta považuji za velmi dobré.

Nabíjení a závěr

Nabíjecí konektor je umístěn na levé zadní části vozu a má čínský standard. K vozu je ale v ceně dodávaná redukce na evropský standard CCS. Nabíjecí výkon činí 140 kW, což je v této kategorii podprůměrné, ale pokud nejezdíte extrémně často dlouhé dálniční trasy, mělo by to stačit. Pro AC nabíjení je zde konektor Mennekes, ovšem obrácený díl, tedy zásuvka, která je běžně v nabíjecích stanicích. K autu je ale v ceně kabel, který má na obou stranách stejnou koncovku, takže ani v tomto by neměl být problém.

Rising R7 tedy představuje zajímavou alternativu pro ty, kteří hledají komfortní a cenově dostupný elektrický crossover, který zároveň není tak „okoukaný“. Enyaqů i Modelů Y jezdí spousta, takže pokud chcete něco originálního, mohl by vás zaujmout právě tento vůz. Rád si přečtu v komentářích, jak se vám Rising R7 líbí a jestli byste o tomto autě uvažovali.

Foto: Marek Tomíšek, fDrive.cz

rising-r7-2023
Klady
  • elegantní karoserie
  • prostorný interiér
  • komfortní cestování
  • příznivá cena
Zápory
  • menší zavazadlový prostor
  • nižší nabíjecí výkon
Diskuze ke článku
Jan Jakubík
Mě by opravdu zajímalo, jak by to bylo se servisem takového vozu v ČR. A jakou bude mít v ČR autmobil po prvním zákazníkovi cenu na trhu s ojetými vozy. Já bych do toho nešel se svými penězi. Je to jen zajímavost, ale nic víc z pohledu zákazníka, který nechce naběhnout na velký pokles ceny a trable se servisem úplně obyčejných věcí okolo každého vozu.
Jan Jakubík
Jinak je to opravdu, jak píše pan Tomíšek, kombinace nápadů od Mercedesu a Tesly. Jako když vaří kočika s pejsekm. :-) Ale aby z toho nebolelo bříško.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze