Tesla plánuje expandovat i do zemí východní Evropy

Tesla plánuje expandovat i do zemí východní Evropy
  • Mnozí Východoevropané musí vozy kupovat a servisovat v zahraničí
  • I proto z Ukrajiny přišla Muskovi žádost o namnožení Superchargerů a servis
  • Zdá se že Tesla žádosti brzy vyhoví

Tesla si vždy velmi pečlivě vybírala, jaké trhy bude obsazovat, a rozhodně se svou expanzí nikterak nespěchá. V tuzemsku jsme se oficiálního servisního střediska dočkali teprve nedávno a ostatní země východní Evropy si mohou o oficiálním zastoupení značky stále nechat jen zdát. To by se však mělo brzy změnit.

Expanze Tesly do východní Evropy

Zatímco Tesla poskytuje své služby v mnoha částech Evropy, Island nevyjímaje, stále se najdou země, kde neprobíhá oficiální prodej, ani zde nenajdeme oficiální servis. Jedná se především o menší trhy zemí východní části Evropy, jejíž obyvatelé jsou v případě zájmu nuceni vozy kupovat a servisovat v zahraničí, jak tomu ostatně bylo donedávna i v České republice.

Jedním z takových trhů je i Ukrajina, odkud nyní přišla prosba o větší množství Superchargerů a servisní středisko. Prosba byla adresována přímo Elonu Muskovi, CEO automobilky, ale nečekejte žádný nudný dopis nebo pouhý textový příspěvek na sociální síti. Ukrajinci totiž natočili video, které do Kalifornie posílá jasný důkaz o tom, že i v této zemi žije velké množství fanoušků elektromobilů.


Odpověď na jejich žádost na sebe nenechala dlouho čekat. Elon Musk na Twitteru pod video napsal stručné, ale jednoznačné „Ok“. Jeden z uživatelů se jej ještě zeptal, jestli proběhne expanze na Ukrajinu v roce 2020, na což Musk reagoval slovy „Možná dříve“.

Můžeme předpokládat, že Ukrajina nebude jedinou zemí východní Evropy, do které budou kroky americké automobilky směřovat. Dočkat by se mohly i další státy. Ačkoliv pro Teslu není tento region tolik lukrativní jako země západní Evropy, aktuální prodejní úspěchy Modelu 3 dokládají, že evropští zákazníci mají o elektromobily zájem. Jen v České republice uvádějí odhady růst prodeje elektromobilů na 10 tisíc v roce 2020 a dokonce 250 tisíc v roce 2030. Podobný zájem by tedy mohli mít i obyvatelé zemí spadajících do východoevropského regionu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze