Plastikové modely aut jsou oblíbené více než osmdesát let

Plastikové modely aut jsou oblíbené více než osmdesát let
Fotografie: VLTAVA LABE MEDIA

Plastikové modely aut jsou velice populární mezi sběrateli a modeláři po celém světě. Tyto stavebnice jsou vyrobeny z plastových materiálů a jsou k dispozici v mnoha různých velikostech a provedeních.

Plastikové modely aut se začaly vyrábět v dnes již neexistující britské firmě Frog v roce 1936. Zlatá éra plastikového modelářství ale začala až v 50., 60. letech 20. století, kdy byly první modely vyrobeny v Japonsku. První model společnosti, letadlo Interceptor Mk. 4, byl uveden na trh v roce 1932, v roce 1936 následovala řada modelů letadel v měřítku 1:72 vyrobených z acetátu celulózy.

Vývoj plastikových modelů aut začal s jednoduchými modely s minimálními detaily, ale postupem času se začaly vyrábět stále složitější a detailnější modely. V současnosti existují modely s funkčními pohyblivými částmi, jako jsou otevírací dveře a kapota, a modely s množstvím detailů, včetně vnitřního zařízení a miniaturních figurín. Existuje pár značek aut, jejichž modely jsou vyráběny ve velikosti 1:8, ale jsou víceméně ojedinělé. Nejrozšířenějším měřítkem plastikového modelu je 1:24, v tomto měřítku jsou vyráběny mnohé plastikové modely aut všech světových značek.

Nejdražší plastikové modely, které byly prodány, jsou:

  • Plastikový model letadla F-4 Phantom II, který byl vyroben v Japonsku v 60. letech. Byl prodán za částku přesahující 25 000 dolarů.
  • Plastikový model lodě Titanic, který byl vyroben v Německu v 70. letech. Byl prodán za cenu přesahující 15 000 dolarů.
  • Plastikový model auta Mercedes-Benz 300SL, který byl vyroben v Japonsku v 60. letech, koupil ho kupec za cenu přesahující 12 000 dolarů.

Je třeba zdůraznit, že ceny se mohou lišit a mohou být ovlivněny mnoha faktory. Plastikové modely, které jsou vyrobeny v menším množství nebo jsou velmi vzácné, mohou být prodávány za vyšší ceny.

Zajímavé je, že oblíbenost plastikových modelů aut se liší v různých zemích. V Japonsku a v západní Evropě jsou velmi oblíbené, zatímco v Severní Americe jsou méně rozšířené. Nicméně, sběratelé a modeláři po celém světě stále představují velkou komunitu a každoročně se konají soutěže a výstavy plastikových modelů aut po celém světě. V poslední době se také začaly vyrábět ekologické plastikové modely aut, které jsou vyrobeny z recyklovaných plastů a jsou šetrnější k životnímu prostředí.

Plastikové modely aut jsou skvělou formou zábavy pro modeláře všech věkových kategorií a jsou skvělým způsobem, jak si uchovat vzpomínky na oblíbená auta z minulosti. Jsou také ceněnými sběratelskými kousky.