Na dovolenou autem se střešním boxem

Na dovolenou autem se střešním boxem
Fotografie: Freepik.com

Léto je za dveřmi, blíží se čas prázdnin a dovolených, teploty vzduchu i vody stoupají vzhůru, cestovní kanceláře se předhánějí v nabídce lákavých destinací, které jste ještě nestihli navštívit. Nedá se nic dělat, i vy letos jistě vyrazíte na toulky českými luhy a háji nebo někam na jih k slanému moři. Pokud rádi jezdíte na vlastní pěst svým autem, nevyhnete se nepříjemným úvahám, jak sbalit všechny potřebné věci a kam s nimi. Máme tu pro vás jeden tip, který by vám mohl, jak se říká, vytrhnout trn z paty: střešní box na auto.

K čemu slouží střešní box

Přeprava zavazadel nemusí vždycky představovat neřešitelný problém. Střešní box nabízí praktický a bezpečný způsob, jak mít své věci pod kontrolou. Montuje se na tzv. příčníky (příčné střešní nosiče) a poskytuje uzavřený úložný prostor potřebný na delší cesty autem. Převezete v nich vše, na co si jen vzpomenete: zavazadla, dětský kočárek, lyže nebo další sportovní potřeby. Díky pevné konstrukci je náklad chráněn před poškozením, odcizením i nepříznivým počasím.

Jak vybrat střešní box

Při rozhodování, který typ střešního boxu vybrat, pro vás budou základními parametry velikost boxu (délka, šířka, výška), objem a nosnost. Větší střešní boxy jsou velmi praktické - uložíte do nich více věcí. Musíte ovšem počítat s tím, že kladou také větší odpor vzduchu při jízdě. Delší boxy jsou vhodné na převoz lyží, snowboardů nebo vybavení pro kempování v přírodě, kratší boxy zase pro přepravu zavazadel nebo kočárků. Výrobci obvykle udávají přibližně o 10 % větší objem boxu, než je tomu ve skutečnosti. Při výběru boxu nezapomeňte pamatovat na maximální nosnost střechy auta i příčníků. Praktické pro manipulaci s věcmi jsou boxy s oboustranným otevíráním. Vícebodové centrální zamykání zase lépe ochrání vaše věci před nechtěnými zloději.

Výhody a nevýhody střešních boxů

Mezi výhody střešních boxů bezesporu patří jejich univerzálnost, bezpečnost a vysoká nosnost. Na rozdíl od ostatních variant pro převoz věcí autem (např. přívěsný vozík) nijak nebrání ve výhledu. Nevýhodou pak bývá větší aerodynamický odpor při jízdě a také musíte pamatovat na prostory pro uskladnění boxu, když jej zrovna nebudete používat.

A rada na závěr: Délka střešního boxu by neměla výrazně překračovat rozměry střechy vašeho vozidla. Někdy může box částečně omezovat otevírání kufru.