P2P carsharing již v 70 ze 76 okresů v ČR. HoppyGo má vozy ve více než 240 městech

P2P carsharing již v 70 ze 76 okresů v ČR. HoppyGo má vozy ve více než 240 městech
Fotografie: HoppyGo
  • Sdílená mobilita již není pouze doménou Prahy a dalších velkých měst
  • První český P2P carsharing HoppyGo nabízí automobily ve více než 240 českých obcích a městech a přibližně polovinu z více než 1 800 vozů v databázi naleznou uživatelé právě mimo Prahu

Rostoucí zájem o P2P carsharing potvrzuje i meziroční nárůst počtu uživatelů platformy HoppyGo, který koncem loňského roku vzrostl o 57 procent na současných 69 tisíc aktivních uživatelů. Průměrná délka zápůjčky oproti předchozímu roku rovněž narostla – a to o 20 % na 3,6 dnů. Uživatelé v loňském roce najezdili v průměru za jednu zápůjčku o 35 % více než v roce 2018, k čemuž výrazně přispěla letní sezona, kde průměrný nájezd činil takřka 700 kilometrů. Úměrně k počtu nabízených vozů rostl i počet poptávek, který oproti předcházejícímu roku stoupl o 48 %.

Carsharing tak přestává být doménou „úniků” na letní víkendy z velkých měst a pro české motoristy se stává využívanou možností přepravy na cestách všeho druhu. Dokládá to i fakt, že vozy platformy HoppyGo lze nalézt již ve více než 240 českých městech a 70 okresech a ve všech krajích v ČR. Nejvíce registrovaných vozů se nachází v hlavním městě Praha a v okresu Brno-město. Do první pětky se dostaly ještě okresy Praha-západ, Ostrava-město a Olomouc. Mezi kraji dominovala Praha s více než 900 vozy v nabídce. Na dalších místech se umístil Jihomoravský kraj se zhruba 200 vozy, následován Středočeským krajem, ve kterém je k dispozici 180 vozů od registrovaných uživatelů.

HoppyGo pokrytí ČR

V posledních měsících registrujeme velký počet uživatelů mimo velká města jako Praha či Brno. Zejména nás potěšily údaje z Olomouckého kraje, kde jsme zaznamenali více než 35% nárůst oproti minulému roku. K únoru letošního roku evidujeme uživatele již v 70 z celkových 76 okresů Česka, takže naším cílem do konce roku nemůže být nic jiného než obsazení zbývajících šesti. Jsme rádi, že se carsharing dostává ze škatulky velkoměstské záležitosti a ukazuje se, že sdílená mobilita je vhodná pro všechny občany bez ohledu na to, zda bydlí v malé obci či ve městě,“ uvádí Robin Švaříček, CEO P2P carsharingu HoppyGo.

První český peer-to-peer carsharing v současné době nabízí více než 1 800 vozů, které si uživatelé mohou mezi sebou zapůjčit. Republikovou expanzi pozitivně ovlivnili také partneři platformy, kteří v regionech utilizují svůj vozový park ojetých automobilů k prodeji. Využívají tak své vozy, které by jinak stály na prodejnách. Právě šetrný přístup k nezvyšování počtu vozů je jednou z devíz, které sdílená mobilita motoristům nabízí. Další je také fakt, že díky stále hustější síti vozů v nabídce si uživatelé mohou zapůjčit volné auto poblíž svého bydliště a nemusí za výpůjčkou dojíždět do velkých sídel.

TOP 20 okresů P2P carsharingu v ČR

  1. Hlavní město Praha
  2. okres Brno-město
  3. okres Ostrava-město
  4. okres Praha-západ
  5. okres Olomouc
  6. okres Praha-východ
  7. okres Plzeň-město
  8. okres České Budějovice
  9. okres Hradec Králové
  10. okres Pardubice
  11. okres Karviná
  12. okres Liberec
  13. okres Bruntál
  14. okres Uherské Hradiště
  15. okres Kladno
  16. okres Frýdek-Místek
  17. okres Opava
  18. okres Mladá Boleslav
  19. okres Mělník
  20. okres Nymburk
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze