Luxusní elektrické SUV Lucid Gravity na vlastní oči

Ženevský autosalon 2024
Luxusní elektrické SUV Lucid Gravity na vlastní oči
Fotografie: Miroslav Tomíšek, fDrive.cz
  • V Ženevě se ukázalo i velké elektrické SUV Lucid Gravity
  • Má 800V architekturu a nabíjí až 300 kW
  • Dojezd je okolo 700 km, utáhne až 2,7 tuny

Luxusní elektrické SUV Lucid Gravity se představilo na konci listopadu loňského roku. Evropskou výstavní premiéru však mělo až nyní na ženevském autosalonu 2024, kde jsme si jej mohli prohlédnout naživo. Nesměli jsme se jej však dotýkat, tedy ani si sednout do interiéru, takže jde o první pohled trochu zpovzdálí.

Lucid v Ženevě ukázal své luxusní SUV Gravity

Technické parametry Lucid Gravity

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 5 034 × 1 999 × 1 656 mm, ? kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon588 kW, 800 koní
Baterie?
Nabíjení
Spotřeba?, dojezd: 700 km
Cena od

Dlouho očekávané SUV značky Lucid se třemi řadami sedadel je konkurent pro Teslu Model X. Nejde však o přímého konkurenta, protože Tesla Model X má karoserii tvaru spíše SUV-coupé, zatímco Lucid Gravity je typické SUV. Nabídne tedy více místa nad hlavami cestujících ve třetí řadě i více prostoru pro zavazadla. Zároveň působí luxusněji než Tesla Model X, což jsme si ovšem nemohli ověřit kvůli zákazu dotýkání se. Možná bude konkurentem spíše Kia EV9, která má podobnou velikost a předpokládáme že i prostornost. Ale ta má zase o poznání nižší výkon a i proti ní působí interiér Lucidu Gravity luxusněji.

Lucid Gravity nabíjí až 300 kW

Luci Gravity nabízí 900V architekturu, která umožňuje nabíjení výkonem až 300 kW. Na 350kW nabíjecí stanici pak podle výrobce dokáže nabít dojezd 200 kilometrů za pouhých 15 minut. Díky velké baterii o kapacitě se 110 kWh (ovšem neřekli nám zda využitelné, nebo celkové kapacity) prý ujede až 640 km podle americké normy EPA. Ta je přísnější než evropská WLTP, takže lze předpokládat, že v Evropě by to mělo být okolo 700 km, což je solidní. K tomu napomáhá i skvělá aerodynamika, protože součinitel odporu vzduchu cx je pouhých 0,24. To je na velké SUV klasického tvaru také skvělý výsledek. Nesmíme zapomenout ani na propracované pohonné ústrojí a hlavně chytré jízdní režimy.

Díky již zmíněným třem řadám sedadel pojme Lucid Gravity až sedm cestujících, přičemž každý z nich má svůj vlastní výdech klimatizace. Po složení dvou zadních řad sedadel pak lze převézt až 3 200 litrů nákladu. Kdyby to nestačilo, utáhne toto velké elektrické SUV přívěs o hmotnosti až 2,7 tuny. Výkon na to má dostatečný, poskytne až 800 koní. Bez přívěsu si naopak budete moci užít zrychlení z 0 na 100 km/h za 3,5 sekundy. Cena Lucidu Gravity má začínat na 80 tisících dolarů, což je v přepočtu okolo 1,8 milionu Kč. To je ale americká cena bez daně. Na evropském trhu předpokládáme cenu mírně pod 3 miliony včetně DPH.

Gravity je jiný než Lucid Air, ale styl je stejný

Designem jasně říká, že jde o vůz značky Lucid. Má sice úplně jinou siluetu než aerodynamický liftback Lucid Air, ale maska vypadá takřka stejně, jen je příď o poznání vyšší. I zde nalezneme lesklý kovový pruh s logem Lucid a pod ním tenčí matný kovový pruh, pod kterým je svítící LED linka. O poznání vyšší příď ale má zvláštní hranu, která zasahuje poměrně nízko, a to kvůli otevírání kapoty. Ta se zde totiž otevírá i s maskou a velký „frunk“ tedy může posloužit i k sezení.

Z boku samozřejmě vypadá úplně jinak, protože má tvar klasického SUV, ze kterého je jasně vidět důraz na velký vnitřní prostor. Auto je opravdu dlouhé, měří přes 5 metrů. Díky tomu má tři řady sedadel a zdá se že prostorné. I v zavazadlovém prostoru pak zůstává dost místa i při sedmimístném uspořádání interiéru. Když se pak třetí řada sedadel sklopí, vznikne obří zavazadlový prostor, ovšem nedozvěděli jsme se jeho oficiální objem.

Zadní část je pak tvarovaná jako klasické SUV, ale i přesto zde nalezneme jasný podpis značky Lucid v podobě světelné linky přes celou šířku auta. Ta má uprostřed menší vlnku dolů, nad kterou je opět logo Lucid. Nad oknem pátých dveří pak nalezneme velký spoiler, který tvoří výraznou odtokovou hranu. I tomuto prvku nepochybně Lucid Gravity vděčí za skvělou aerodynamiku, stejně jako zapuštěným vysouvacím klikám.

Zbývá pohled do interiéru, který si ovšem nemůžeme osahat, protože do auta nesmíme. Je minimalistický, ale ne tak strohý, jako známe například z Tesel. Působí ale luxusně, pokud jde o materiály. To je ale v tuto chvíli vše, co k němu mohu napsat. Rád si v komentářích přečtu, jak se Lucid Gravity líbí vám a zda byste si přáli příchod značky Lucid i na český trh.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze