Kalašnikov představil další modely elektrických motorek. Dostanou se i k civilistům?

Kalašnikov představil další modely elektrických motorek. Dostanou se i k civilistům?
  • Kalašnikov dodal první elektromotorky ruské policii už letos na jaře
  • Nové modely představují novou generaci s řadou vylepšení
  • 50 motorek Kalašnikov využila policie při letošním MS ve fotbale v Rusku

Společnost Kalašnikov, která je ve světě známá svým modelem útočné pušky AK-47, představila letos na mezinárodním vojenském technickém fóru 2018 další modely UM-1 a SM-1. Nejedná se však o zbraně, ale o elektromotorky – jedna pro armádu, druhá možná ne.

Kalašnikov přišel s myšlenkou elektrické motorky, která by měla sloužit bezpečnostním složkám, už v loňském roce. Na jaře letošního roku se tak skutečně stalo. 50 elektromotorek Kalašnikov dokonce sloužilo na letošním fotbalovém mistrovství světa v Rusku. Modely pro rok 2018 má na starost dceřiná společnost IZH a jsou stejně tiché a nenáročné jako jejich předchůdci, ale vypadají poněkud jinak. Model UM-1 je nová generace motorek určená speciálním silám s vylepšením pro městský provoz. O modelu SM-1 zatím není známo mnoho informací, ale její obrácené přední vidlice, dirtové pneumatiky, velká rozeta a další prvky naznačují, že motorka si povede velmi dobře nejen ve městě, ale i v terénu. Nabízí všestrannější využití, tudíž by mohla být žádaná i mezi civilisty.

Oba modely mohou dosahovat rychlosti 100 kilometrů za hodinu a mohou procestovat až 150 kilometrů na jediné nabití. Ve srovnání s vojenskou verzí jsou na tom lépe, ta zvládne ujet pouhých 100 kilometrů. UM-1 váží okolo 200 kilogramů a má baterii LiFePO4.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze