Hyundai Kona Electric bude sloužit výzkumníkům z vysoké školy v Ostravě

Hyundai Kona Electric bude sloužit výzkumníkům z vysoké školy v Ostravě
  • Papírový dojezd silnější varianty je více jak 500 kilometrů
  • Cena Hyundai Kona Electric na českém trhu startuje na 899 900 Kč

Lidé z Vysoké školy Báňské v Ostravě (VŠB) mají nově k dispozici vůz Hyundai Kona Electric. Elektromobil má univerzitnímu Centru ENET pomoci ve výzkumu v oblasti chytrých technologií, konkrétně v testování možností využití elektromobilu jako dalšího akumulačního prvku, například pro napájení spotřeby rodinného domu.

Hyundai Kona Electric

Tým Centra ENET disponuje laboratorním zázemím a odborníky, kteří se zabývají vývojem bezpečné a spolehlivé platformy zajišťující energetickou soběstačnost a surovinovou nezávislost. Zdejší pracovníci mají dlouholeté zkušenosti v oblasti rozvoje elektromobility a vůz Kona Electric bude testován jako další zástupce segmentu s vyšší kapacitou akumulátorů.

Model Kona Electric v současné době představuje bezkonkurenční nabídku disponibilní kapacity bateriového úložiště a tomu úměrnému dojezdu při současném vysokém standardu nabízených technologií v atraktivním nadčasovém designu,“ uvedl ředitel Centra ENET, profesor Stanislav Mišák z Fakulty elektrotechniky a informatiky VŠB, a dodal: „Naším cílem je propagovat elektromobilitu v České republice jako moderní způsob dopravy a pokusit se také upozornit na jednoznačnou potřebu rozvoje infrastruktury nabíjecích stanic.“

Hyundai Kona Electric je vybavený elektromotorem o výkonu 150 kW. Vozidlo je prvním zcela elektricky poháněným malým SUV na evropském trhu a nabízí výjimečně dlouhý dojezd až 482 kilometrů podle zkušební metodiky WLTP. „Hyundai je dlouhodobě na světové špičce v oboru alternativních pohonů a spolupracuje s mnoha vědeckými pracovišti po celém světě. Jsme proto rádi, že se prostřednictvím našeho vozu můžeme podílet na univerzitním výzkumu i v České republice,“ vysvětlil Jan Pohorský, specialista komunikace Hyundai Motor Czech.

Technické parametry Hyundai Kona Electric Eco

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 165 × 1 800 × 1 565 mm, 1 610 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: přední
Výkon100 kW, 136 koní, točivý moment: 395 Nm
Baterie42 kWh (39,2 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 72 kW, palubní: 7 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 13,9 kWh / 100 km, dojezd: 312 km
Cena od899 990 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze