EU bude řešit sjednocení platebních metod za dobíjení elektromobilů

4
EU bude řešit sjednocení platebních metod za dobíjení elektromobilů
Fotografie: Kia Motors
  • Český europoslanec interpeloval Evropskou komisi ohledně sjednocení platby za dobíjení elektromobilů
  • Evropská komise se bude jeho návrhem na sjednocení zabývat

V současné době existuje nejen u nás několik způsobů platby za dobíjení elektromobilu. Tento nejednotný systém občas velmi komplikuje některým řidičům cestování po Evropě. Díky interpelaci europoslance Tomáše Zdechovského Evropská komise v odpovědi přislíbila, že se tématem bude zabývat.

Stanice mají v EU umět dobíjet bez uzavření smlouvy

Zdechovskému na jeho interpelaci o nejednotnosti platebních metod při dobíjení elektromobilů odpověděla eurokomisařka pro dopravu, Adina Văleanová, která potvrdila, že se jedná o vážný problém: „Směrnice 2014/94/EU o zavádění infrastruktury pro alternativní paliva vyžaduje, aby všechny veřejně přístupné dobíjecí stanice poskytovaly uživatelům elektrických vozidel možnost jednorázového dobití bez uzavření smlouvy s dotčeným dodavatelem elektřiny nebo provozovatelem. Toto ustanovení však bylo v právních předpisech členských států provedeno různě, takže placení je skutečně pro uživatele obtížné, zejména při cestách do zahraničí.“

„Paní eurokomisařka dále přislíbila, že se otázkou bude ještě v letošním roce zabývat. Nemohu se ale zbavit pocitu, že tato problematika se měla řešit před tím, než se elektromobilita začala až dost nekriticky podporovat. Teď už totiž bude velmi náročné vše napravit a cesty do zahraničí s elektromobilem dál budou horor,“ doplňuje Zdechovský.

Diskuze ke článku
Jan Taraba
Jan Taraba
Ale ono je už dnes možno nabíjet na jakékoli stanici, bohužel za naprosto absurdní ceny. Reálná cena elektřiny na svorkách dobíjecí stanice je něco přes 2 koruny české, v mnoha zemích EU dokonce ještě nižší. Ale účtovaná cena za dobití je u neregistrovaných od 9 po 25Kč/kWh.
Asi jako kdyby benzínové čerpací stanice s nákupní cenou 23Kč/litr prodávaly za 100-400Kč/litr.
Je to podobné, jako v dobách neregulovaného mobilního roamingu. Taky divoká cenotvorba.
Frantisek Pukys
Frantisek Pukys
A bude hůř, EV budou mít v budoucnu negativní vliv na cenu elektřiny všeobecně, takze tento Elektrolux zasáhne všechny včetně důchodců, nizkoprijmovych a nemohoucich. Tito všichni plati za el. Proud.
Ale lidem s platem 0,5 mil/měs. Zcela odtrzenych od reality běžného života nikdy nedojde.
Milan Opluštil
Milan Opluštil
Tak na to můžete s chutí zapomenout.
1.) Problém s dostatkem el. energie. V poslední době se množí množství situací, kdy hrozí blackout. Takže spíš než zlevňování a zrychlování se začne stávat, že dojdete k autu, které bude napichlé na 2 hodiny v nabíječce, ale ta jela reálně třeba jen 15minut, protože potom je centrálně odpojená kvůli regulaci elektrické soustavy.
2.) Jen pro info. Benzín benzinky reálně nakupují za pár korun za litr. Zbytek je daně. Jen tak pro ilustraci Cena na benzince za 21Kč/l je 4,52Kč za benzín, zbytek daně. U ceny 30Kč/l je to 12 Kč za benzín, zbytek daně.
U elektřiny se za pár let připravte na úplně stejnou situaci.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze