Elon Musk uspořádal anketu: mám prodat akcie Tesly za 24 miliard dolarů?

1
Elon Musk uspořádal anketu: mám prodat akcie Tesly za 24 miliard dolarů?
Fotografie: Tesla
  • Vliv Elona Muska na světové dění sílí
  • Radí se s fanoušky, zda se vystavit povinnosti platit daně
  • Zřejmě za tím však není jen altruismus

Šéf automobilky stále překvapuje. Nedávno uspořádal na Twitteru anketu, zda má prodat 10 % svého podílu v Tesle. To reprezentuje zhruba 17 milionů akcií za 24 miliard dolarů (525 miliard Kč). Anketa dopadla jednoznačným „ano“ a Musk část svého podílu údajně opravdu prodá. Tento nezvyklý krok přichází v době, kdy sílí kritika nejbohatších lidí, že většina z nich reálně neplatí žádné daně a prezident Biden přišel s návrhem milionářské daně na financování sociálních a klimatických projektů. Většinu jejich majetku totiž zpravidla tvoří akcie, jejichž pouhé držení například podle amerických zákonů žádný důvod ke zdanění nezavdává. A to i když strmě roste jejich hodnota, tak jako v případě akcií Tesly. Právě díky nim je Elon Musk se svým majetkem v hodnotě 7,4 bilionu korun s náskokem nejbohatším člověkem planety.


Každopádně obchodování s nimi už zdaněno je, Elona tedy čekají masivní odvody. Jenže škodný přesto nebude; 13. srpna 2022 totiž vyprší jeho opce na nákup dalších 22,86 milionů akcií za 6,24 dolaru za kus (aktuálně se akcie Tesly obchodují za více než 1 200 dolarů). Na jejich nákup i jeho zdanění tedy bude mít podle insideevs.com více než dostatek volných prostředků a ve finále získá více akcií, než předtím prodá a navýší svůj podíl. Akcionáři se obávají negativního vlivu tohoto kroku na hodnotu jejich podílu a skutečně – ceny akcií se po půlročním rychlém přibývání, zakončeném takřka růstovým sprintem na přelomu října a listopadu, vydaly na pozvolný sestup. Bez zajímavosti není, že Kimball Musk, Elonův bratr, prodal den před anketou 88 500 akcií ještě za maximální cenu.

Diskuze ke článku
Ivan Hoe
Ivan Hoe
sociální inženýr s tendencemi vytěžit z planety maximum možného a z této i jeho přičiněním neobyvatelné pak zmizet na jinou určitě bude bezvýhradný altruista a nepůjde mu jistojistě jen o maximalizaci vlastního zisku (jako už to párkrát protočil s BTC) ... :-D No, však se brzy dozvíme jak ty trhy zase krásně zmanipuloval, využil hype akcií a pákové profitability, a až dávno po svém rozhodnutí se snažil zamaskovat svůj byznysplán jakýmsi bezpředmětným hlasováním oveček. Fakt si někdo myslí že ta přehrávka zodpovědnosti za jeho miliardová rozhodnutí na ně mají skutečně reálný základ? :-)))

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze