Autopilot v Tesle Model S zachránil další lidský život. Vše zachytila kamera

21
Autopilot v Tesle Model S zachránil další lidský život. Vše zachytila kamera
Fotografie: Tesla
  • Tesla opět dokázala kvality systému Autopilot
  • Řidič se díky němu vyhnul poměrně velké nehodě

Autopilot společnosti Tesla opět prokázal svou technologickou zdatnost, když zabránil hrozící nehodě několik sekund před tím, než si ji stačil všimnout sám řidič. Vše zachytila kamera ve voze a o tom, co se přesně stalo, informuje tesmanian.com. Aktivní bezpečnostní prvky jsou standardem u všech vozidel Tesla vyrobených po září v roce 2014 a poskytují další úroveň bezpečnosti nad rámec fyzické struktury vozidla. Tesla navíc používá data ze všech svých vozů, aby lépe pochopila, jak k různým nehodám dochází. Teprve po analýze dat Tesla pokračuje ve vývoji funkcí, které pomáhají řidičům zmírňovat nehody, případně jim dokonce předcházet.

Nejnovější ukázkou bezpečnosti vozů Tesla je záznam z Virginie. Řidič Tesly Model S byl během jízdy šokován tím, že se jeho Tesla s aktivovaným Autopilotem náhle odchýlila od kurzu a začala opouštět původní jízdní pruh, ve kterém se nacházela. Zprvu chyba Autopilota se však za pár sekund ukázala jako správné řešení. Po krátké chvíli si totiž i řidič všiml toho, že auto vpředu náhle zabrzdilo, což způsobilo nehodu dalších tří automobilů. Autopilot správně identifikoval nebezpečnou situaci ještě před tím, než k nehodě skutečně došlo. Tesla tak může být opět pyšná na svůj nejlepší systém, který nabízí již šest let.

Kamery a senzory vozidel Tesla fungují tak, že jsou schopny „vidět“ nejen dopředu, ale také skenují ty úseky silnice, které člověk nevidí. Autopilot tak získává jedinečnou schopnost předcházet kolizím, jejichž riziko nemá řidič šanci včas rozpoznat. Společnost Tesla v souvislosti s nehodou uvedla, že ve 3. čtvrtletí letošního roku zaznamenala jednu nehodu na každých 4,59 milionu najetých kilometrů, což je velmi nízké číslo.

Technické parametry Tesla Model S Long Range Plus

Kompletní specifikace
Konstrukceliftback, 4 970 × 2 037 × 1 445 mm, 2 290 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon398 kW, 541 koní, točivý moment: 755 Nm
Baterie100 kWh (95 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 150 kW, palubní: 17 kW, konektory: Supercharger, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 14,6 kWh / 100 km, dojezd: 652 km
Cena od2 187 700 Kč
Diskuze ke článku
Dini Dini
Dini Dini
Naposledy upraveno: 1. 12. 2020 11:38
Tesla reagovala na rychle se blížící auto zezadu.
Jiří Kobylka
Jiří Kobylka
Krásná reklama, ale ... Pokud se podíváte pozorně na video, tak zjistíte, že TESLA se na nehodě podílela. Téměř do poslední chvíle jela normální rychlostí ve svém pruhu. Na poslední chvíli vybočila do sousedního pruhu. Stačilo uhnout dříve nebo plynule brzdit a nehoda auta za Teslou se stát nemusela. Určitě měl řidič auta za Teslou dávat pozor a hlavně on/ona může za nehodu, ne Tesla, ale do poslední chvíle to z auta za Teslou mohlo vypadat na plynulou jízdu bez komplikací. To nemluvím o tom, že bylo štěstí, že bylo kam uhnout, protože rychlost Tesly byla taková, že by to neubrzdila.
Tomas Pavelka
Tomas Pavelka
Tesla se nijak na nehodě nepodílela, Tesla uhnula mimo vozovku... ty záběry jsou z Tesly.
Lada Ginter
Lada Ginter
V Evropě je za auto odpovědný řidič, proto je zakázáno slovo autopilot, pokud mají v USA jinou legislativu OK, ovšem právníci jsou také jiní, čekají na vaši chybu, někdy i životní

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze