Autonomní auta zlákala i Intel. Koupil společnost Mobileye

Autonomní auta zlákala i Intel. Koupil společnost Mobileye
  • Celková cena transakce je 15,3 miliardy dolarů, tedy skoro dvojnásobek toho, co nedávno zaplatil Samsung za společnost Harman
  • Jde o sázku na budoucí technologie, které se budou neustále rozšiřovat a jejich hodnota se v roce 2025 odhaduje na 96 miliard dolarů
  • Mobileye spolupracuje s 27 automobilkami včetně Audi či BMW

Když koncem loňského roku vysázel Samsung za společnost Harman 8 miliard dolarů, trošku se nám zatočila hlava. To však není nic v porovnání s Intelem, který se rozhodl vzít 15,3 miliardy dolarů a koupit izraelskou společnost Mobileye. Mobileye je lídrem v oblasti autonomních systému. Její produkty využívala například Tesla, ale nedávno se obě společnosti rozešly. Mobileye dodává jak hardware, tak software pro autonomní systémy. Momentálně spolupracuje hned s 27 automobilkami včetně Audi a BMW.

Do jisté míry jde od Intelu o obrovskou sázku do budoucna. Na stranu druhou se odhaduje, že autonomní systémy a auta budou neustále zvyšovat svojí hodnotu. Ačkoliv nyní jde o projekty, které jsou víceméně v plenkách, tak hodnota se odhaduje na 3 miliardy dolarů. V roce 2025 to má být již 96 miliard a o deset let později dokonce miliard 290.

Jde o další krok, na kterém můžeme sledovat, že automobilový průmysl již zdaleka není jen o automobilkách a jejich dodavatelích, ale více a více do tohoto segmentu vstupují velké technologické společnosti, ať už díky svému know-how, tak touze ukrojit si kus výdělečného koláče pro sebe.

Pokud jsme v úvodu psali o vysoké částce, tak takový Qualcomm minulý říjen vstoupil do společnosti NXP, která je největším automobilovým dodavatelem čipů. Investice měla výši 47 miliard dolarů.

Zdroj: reuters.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze