Vyzkoušeli jsme, jak funguje digitální klíč i nová aplikace My BMW
test

Vyzkoušeli jsme, jak funguje digitální klíč i nová aplikace My BMW

BMW na sklonku letošního roku představilo novou verzi aplikace My BMW, která umožňuje mít vozidlo nejen pod kontrolou, ale také jej odemykat pomocí telefonu nebo vůz z pohodlí domova aktualizovat. Jak se nám aplikace My BMW, kterou jsme testovali na smartphonech s iOS i Androidem, osvědčila a co bychom jí naopak vytkli?

První chytrou aplikaci BMW zákazníkům představilo již v roce 2013. Zdaleka však nebyla dostupná u všech modelů a hlavně ne na všech (důležitých) trzích. Nová verze My BMW rovněž neslibuje propojení s jakýmkoliv vozem BMW, k dispozici je však celkem na 30 evropských trzích, mezi nimiž nechybí ani Česká republika. Těšit se můžete na líbivé rozhraní i praktické funkce, neskrývá se však pod na první pohled skvělým zevnějškem náhodou jen nefunkční paskvil?

Aplikace My BMW a infotainment BMW 630d

Aplikace My BMW jako prodloužená ruka

BMW na sklonku letošního roku představilo novou verzi aplikace My BMW, která umožňuje mít vozidlo nejen pod kontrolou, ale také jej odemykat pomocí telefonu nebo jej v pohodlí domova aktualizovat. Jak se nám aplikace My BMW, kterou jsme testovali na smartphonech s iOS i Androidem, osvědčila?

Začneme testovanou konfigurací, která v mém případě činila OnePlus 8T a staronový iPhone SE (2020). Aplikace je tedy dostupná jak pro Android, tak iOS a v obou případech musím pochválit její zpracovaní. Během testování jsem se nesetkal s žádnými pády či vyloženě nefungujícími prvky, jak tomu občas u takovýchto aplikací bývá.

Spárování s vozem je rovněž snadné. Po zadání VIN kódu vozidla do aplikace a vytvoření účtu (pro tyto účely je potřeba si vybrat e-mail, se kterým bude spárovaný, nelze zvolit pouze tel. číslo) přichází na řadu autentifikace uvnitř vozidla skrze infotainment. Ověření telefonu uživatele je otázkou chvilky, aplikaci tedy můžete začít takřka okamžitě používat.

Aplikace samotná je rozdělena do několika hlavních obrazovek, a to: Vozidlo, Mapa a Profil. V první zmíněné části, kterou budete pravděpodobně navštěvovat nejčastěji, získáte přehled o stavu naplnění nádrže s předpokládaným dojezdem a také přístup k nejdůležitějším funkcím ovládání na dálku. Takto můžete vozidlo odemknout či zamknout, rozsvítit světla, případně zapnout klimatizaci.

Odemykání pak probíhá obyčejným přiložením telefonu k rámu dveří.

Po zmáčknutí tlačítka vybraného příkazu zpravidla vyčkáte pár sekund, aby byl příkaz proveden. Za dobu testování se mi stalo pouze dvakrát, že by ke splnění příkazu nedošlo. V takovém případě poznáte, že je něco špatně, už jen na základě toho, že se příkaz dlouho načítá, ale nic se neděje. Pod těmito tlačítky poté najdete historii vzdálených příkazů, kde rovněž zjistíte, jestli byl příkaz úspěšný/neúspěšný. Dále zde nechybí tzv. lokalizátor vozidla, který vám ukáže, kde jste vůz zaparkovali. Tato funkce může být obzvláště užitečná, pokud má aplikaci nainstalovanou více osob. Rodině či přátelům tak můžete snadno „vysvětlit“, kde přesně vůz najdou.

Místo klíče stačí iPhone

Jednou z nejzajímavějších novinek souvisejících s My BMW je dle mého názoru funkce digitálního klíče. Ta je dostupná pouze u iPhonů, funguje však přesně tak, jak byste čekali. K její aktivaci je potřeba nainstalovat aplikaci do vašeho iPhonu, v průběhu zprovoznění této funkce mít telefon položen na bezdrátové nabíjecí podložce v automobilu a rovněž mít u sebe oba klíče (tedy jak běžný klíč, tak klíč s displejem pro parkování). V takovém případě dojde během několika málo kroků k přenesení digitálního klíče do vašeho iPhonu.

Odemykání pak probíhá přiložením telefonu k rámu dveří. Překvapilo mě, že na iPhonu již není potřeba zadávat žádné heslo či alespoň využít Touch ID (v případě testovaného modelu SE), případně Face ID, i když to by možná mohlo být trochu krkolomné. Telefon zkrátka přiložíte, dveře se odemknou a je hotovo.

I v tomto ohledu musím pochválit za funkčnost, nejednou se totiž v případě těchto aplikací stává, že výrobce slibuje funkčnost, která však v reálném světě není. To však naštěstí není případ My BMW.

Interiér BMW 630d je ztělesněním komfortu

Aplikace My BMW se povedla, ale krátké zhodnocení si bezpochyby zasluhuje také interiér a infotainment testovaného BMW 630d xDrive. Kožená, skvěle tvarovaná sedadla, nízká hlučnost během jízdy (navzdory bezrámovým dveřím) i intuitivní navigování v systémech vozu. Na to vše se v tomto voze můžete těšit, vysoká úroveň komfortu a precizního zpracování se očekává, i tak vás však dokáže BMW stejně okouzlit.

BMW 630d

Jmenovitě si zaslouží pochvalu systém bezdotykového ovládání, který je jeden z nejpřesnějších, se kterým jsem se ve vozidlech setkal. Nemusíte se tak obávat, že byste marně mávali dlaněmi ve voze bez efektu. V 99 % případů fungovala odezva spolehlivě, ať už šlo o přepínání skladeb, pozastavení přehrávání nebo změnu hlasitosti. Pohyb rukou snímá kamerka integrovaná v blízkosti zpětného zrcátka, takže dokáže pohyby dlaně přesně zaznamenat. Pouze občas se mi stalo, že chtěl vůz rozpoznat gestikulaci pasažéra na sedadle spolujezdce.

Bezdrátová nabíjecí podložka nemusí na největší smartphony současnosti stačit.

Samotný infotainment pak nabízí nepřeberné množství nastavení a také nejrůznější režimy masáží doplněné o hudební projev (které vás mají například aktivizovat nebo naopak pomoci relaxovat), podrobné nastavení audia a dalších méně i více důležitých funkcí. V mém případě jsem také využíval bezdrátovou konektivitu se smartphonem, tudíž není potřeba zařízení připojovat kabelem. Výtku bych snad měl pouze k velikosti plochy bezdrátové nabíjecí podložky, do které se OnePlus 8T s nasazeným silikonovým obalem vlezl jen tak tak a majitelé větších telefonů zkrátka mohou mít problém.

Zhodnocení

Aplikace My BMW splnila má očekávání a přinesla vše, co jsem od aplikace/vozu očekával. Vozidlo můžete mít na dálku komfortně pod kontrolou, ale zároveň jej vylepšit o nejrůznější funkce. Díky digitálnímu klíči navíc můžete odemknout i vašim iPhonem. Hlavně ale vše fungovalo tak, jak by mělo, což je mnohdy ještě důležitější, než mít aplikaci se stovkami funkcí, z nichž spousta nefunguje.

Klady
  • snadné spárování telefonu s autem
  • možnost skrze aplikaci dokoupit funkce vozidla
  • infotainment + interiér vozu BMW 630d
  • možnost odemykání iPhonem
  • aplikace funguje tak, jak se očekává
Zápory
  • bezdrátová nabíjecí podložka by mohla být větší
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze