Porsche Taycan ukořistilo další rekord. Překonat ho nebude snadné

Porsche Taycan ukořistilo další rekord. Překonat ho nebude snadné
Fotografie: Porsche
  • Celkově vůz nabíjel celkem 18×
  • Celá trasa měřila 4 562 km
  • Za volant vozu usedl několikanásobný rekordman Wayne Gerdes

Porsche se pochlubilo, jak dokonalý je jeho elektrický Taycan. Zapsal se totiž do Guinnessovy knihy rekordů, když při jízdě napříč Spojenými státy z kalifornského Los Angeles na západním pobřeží do New Yorku strávil na nabíječce méně než 2,5 hodiny. Vůz řídil Wayne Gerdes, který je několikanásobným držitelem rekordů v dojezdu v jiných vozidlech, a dosavadní rekord činil 7 hodin, 10 minut a 1 sekundu. Celá trasa měřila dohromady 2 834,5 mil, což je v přepočtu 4 561,7 km. Na nabíjecích stanicích strávil celkově jen 2 hodiny, 26 minut a 48 sekund. Hodně tomu pomohly jak rychlonabíječky s výkonem až 350 kW, tak i technika Taycanu, která umožňuje nabít baterie z 6 na 82 % za 22 minut. Během cesty nabíjel celkem osmnáctkrát a průměrně ujel na jedno nabití 253 km.

Porsche Taycan a nový světový rekord

Zajetí rekordu ale nebylo podle všeho nic lehkého. Aby se totiž Gerdes mohl zapsat do Guinnessovy knihy rekordů, součástí jízdy bylo i několik podmínek, které bylo potřeba splnit. Za účasti nezávislých svědků bylo potřeba důkladně zaznamenat každou nabíjecí zastávku. Každý ujetý kilometr musel být natočen na video a vůz byl k tomu všemu sledován pomocí GPS. Nakonec musel být před uznáním certifikován porotou rozhodčích. Co se týče samotného vozu, jednalo se o Taycan z roku 2021 ve verzi Performance Battery Plus. Ta podle metodiky EPA umožňuje dojezd až 362 km na jedno nabití. Součástí výbavy se pak v rámci příplatků stal například adaptivní tempomat, paket Premium a Porsche Electric Sport Sound.

Dosažený rekord je známkou toho, jak daleko se v posledních letech ve Spojených státech posunula veřejná infrastruktura pro elektromobily. Gerdes byl s vozem nadmíru spokojený a ocenil jeho jízdní komfort, spotřebu i jízdní vlastnosti. Celou trasu pak naplánoval pomocí aplikací Plug Share a Electrify America.

Technické parametry Porsche Taycan 4S Performance Battery Plus

Kompletní specifikace
Konstrukcesedan, 4 963 × 1 966 × 1 381 mm, 2 220 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: 4×4
Výkon420 kW, 571 koní, točivý moment: 650 Nm
Baterie93,4 kWh (83,7 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 270 kW, palubní: 22 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 24,6 kWh / 100 km, dojezd: 463 km
Cena od3 236 500 Kč
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze