Navštívili jsme Red Bull Ring. Okruh, kde je k vidění i Formule 1

Navštívili jsme Red Bull Ring. Okruh, kde je k vidění i Formule 1
  •  Red Bull vlastní stáj Formule 1, ale také okruh, kde se podnik jezdí
  • Investice do motorsportu dosahují ztrát ve výší 30 miliónů dolarů každý rok
  • Mimo automobilový svět Red Bull vlastní i fotbalové kluby FC Red Bull Salzburg a New York Red Bulls

Nestává se nám moc často, abychom zavítali na okruh, na němž závodí i ti nejlepší jezdci světa – piloti Formule 1. Nedávno se nám to poštěstilo v sousedním Rakousku, kde se od roku 2014 jezdí právě seriál Formule 1.

Jde o okruh Red Bull Ring, který se dříve jmenoval A1 Ring a ještě dříve šlo o Österreichring. Už mezi léty 1970 až 1987 se zde jezdila Formule 1. Psal se rok 2004, kdy došlo ke stržení tribun. A možná hádáte dobře. Ve stejný rok okruh koupila společnost Red Bull a rovnou do něho v terminologii společnosti vlastní „nalila“ 70 milionů eur.

My jsme na tomto okruhu nesedali do monopostů Formule 1, ale i svezení s Jaguarem XE, potažmo F-Type, je zážitkem. Z celého areálu je cítit, že prošel rekonstrukcí nedávno a že jeho majitel rozhodně nepatří mezi ty, kterým by se nedařilo. Jak jistě víte, tak Red Bull nevlastní jenom okruh, ale i tým ve Formuli 1. Ten Red Bull odkoupil ve stejném roce od Jaguar Racing. Do jisté míry je to až neuvěřitelné, kam všude sahají prsty této společnosti, která je známa především díky svému nápoji.

49 procent společnosti Red Bull vlastní rakouský podnikatel Dietrich Mateschitz. Počátky Red Bullu nebyly nikterak jednoduché. Na rakouský trh se nápoj dostal v roce 1987. Například v roce 1992 skončila společnost opět ve ztrátě a i přesto expandovala do Maďarska a o tři roky později do Velké Británie.

Red Bull Ring

A proč o tom vlastně píšeme? Dietrich Mateschitz je velkým fanouškem motorsportu. A to i přesto, že každoroční ztráta v těchto aktivitách činí okolo 30 milionů dolarů. S rakouským závodníkem v motokrosu Heinzem Kinigadnerem, jehož syn po nehodě ochrnul, založil nadaci Wings for Life. Její činnost je zaměřena na získání prostředků pro výzkum poranění míchy, za tímto účelem pořádá také stejnojmenný charitativní běh. Red Bull však není vlastníkem jenom závodního okruhu a stáje Formule 1. Velké finanční prostředky investuje také do fotbalových týmů FC Red Bull Salzburg a New York Red Bulls. Možná znáte i sérii Red Bull Air Race. A pokud byste měli cestu do Salzburgu, tak určitě nevynechejte muzeum Red Bullu, kde uvidíte nejen monoposty Formule 1, ale také spoustu letadel, která má Dietrich Mateschitz též v oblibě.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze