Jak často měnit olej v autě. Jaké druhy olejů existují?

Známky špatného automobilového oleje
Jak často měnit olej v autě. Jaké druhy olejů existují?
Fotografie: unsplash.com
  • Včasná výměna oleje je zásadním aspektem pro udržení motoru v dobré kondici
  • Správný interval se odvíjí od toho, v jakém režimu auto používáte

Pokud vám přijde důležité se starat o své auto, je to jen dobře. Za někoho konkrétní kroky dělá autoservis nebo spřátelený automechanik. Ale myslet na to často musíte sami. A to jak na výměnu letních pneumatik za zimní, tak například výměnu oleje. To je jeden ze zásadních aspektů, jak udržet váš motor dlouho v co nejlepší kondici.

Proto je dobré vědět něco málo o motorových olejích. Ať už si jej měníte sami, nebo zadáte profesionála. Jen tak si můžete být jistí, že je o vás motorový olej postaráno s zou největší citlivostí a péčí.

Jak často měnit olej v autě?

Neexistuje nic jako ideální doba, po které by se měl olej v autě měnit, protože velmi záleží na jeho stáří, namáhání, jestli jezdí na benzín nebo naftu. Olej také ovlivňuje styl vaší jízdy, druh paliva, špatná aditiva nebo délka trasy.

U nových aut je doporučené měnit olej spíše častěji. Obvykle se udává ideální doba mezi deseti a patnácti tisíci kilometry. Pokud však jezdíte jen krátké vzdálenosti, kdy se motor více namáhá (například do obchodu a zpět, nebo pro děti do školy), měli byste olej vyměnit zhruba po jednom roce.

U starších aut, nebo aut u druhé ruky, u kterých si nejste jistí, kolik přesně a jakým stylem mají najeto, je vždy lepší se držet spíše oněch najetých patnácti tisíc kilometrů. Někdy se udává i více, ale tím, že se auto více opotřebovává, i když už je zajeté, je lepší toto nezanedbat. Případná oprava by vás vyšla na mnohem větší peníze než nová láhev a výměna motorového oleje. Jaké druhy olejů existují?

Na trhu najdete nepřeberné množství olejů. Od minerálních (ropy), přes polosyntetické, po syntetické (uměle vyráběné). Krom toho se oficiálně dělí na třídy podle normy SAE. Ta udává, řídkost oleje při zimním provozu. Kdy 0W a 5W jsou syntetické oleje pro větší chlad, kdy je olej řidší a lépe maže. Polosyntetické oleje mají obvykle označení 10W a jsou na škále neutrální, někde uprostřed. Kdežto 15W až 25W mají minerální oleje, které o něco hůře mažou v zimních, chladných podmínkách. Takže kupříkladu olej s označením 0W zvládne spolehlivě mazat motor i při zimě -50°C.

Pro letní oleje se udává označení bez písmene W, tedy jen číslo od 20 do 60. To naopak udává hustotu a schopnost mazat olej jak po nastartování, tak zejména při vyšších teplotách v provozu za letních veder. Řídké oleje mažou dobře už hned po startu. Ty hustší potřebují nejprve na volnoběh zahřát, ale zvládají pak jezdit i závodní okruhy při extrémně vysokých teplotách. Obvykle se u nás používá motorový olej s označením 40.

Známky špatného automobilového oleje

Nevhodný motorový olej je takový, který například obsahuje nečistoty nebo známky příměsí, který by v něm být obsaženy neměly. Vizuálně je starý olej špinavý a na první pohled opotřebovaný. Může také být tmavý až temně černý (připomíná fritovací olej po použití). Z příměsí může obsahovat kovové částečky nebo koks. Jeho používání často ústí v opotřebení motoru, ucpání olejových kanálků, zvýšení tření částí motoru a přehřívání. V poslední řadě pak k zadření nebo rozpadu motoru.

Existují některé známky, které vám pomohou odhalit špatný motorový olej. Jsou jimi například kovový nebo olejovitě nazelenalý povlak na oleji. Mohou se v něm také objevit shluky nečistot nebo usazenina nevhodného materiálu. Olej může také nepříjemně zapáchat a vykazovat známky žluknutí. To, že máme v motoru nevhodný olej, se dá poznat jak podle toho, že má motor najednou mnohem vyšší spotřebu. A také podle toho, že se přehřívá a obecně hůře funguje při akceleraci.

Jak tedy naložit s výměnou oleje v autě?

Ať už máte novější nebo starší auto, doporučuje se měnit olej v motoru jednou za kalendářní rok. Pokud s autem jezdíte často, náruživě a necháváte jej často startovat bez zahřátí, tak i častěji. Nejlepší doporučovanou měrkou je patnáct tisíc ujetých kilometrů. Pro letní provoz se doporučuje používat olej s dobrou viskozitou a mazáním, například ten s označením 40. V zimě záleží na vašem autě a stylu jízdy, ale zlatá střední cesta oleje W40 může být také dobrou volbou. Zde i záleží, jestli chcete používat olej minerální nebo syntetický. Olej W40 je směsí obou. A je také dobré si dávat pozor na to, jak olej, který do motoru dáváte vypadá, a předejít tak případných nepříjemnostem, poruchám a nehodám. Pokud olej zapáchá, má tmavou barvu, je na něm mastný film nebo se v něm shlukují nečistoty, je to špatně. Dobře si tedy prostudujte, jaký olej do auta používáte, abyste předešli pozdějším komplikacím. A to, ať už si jej měníte sami, nebo vám jej mění někdo známý. V autorizovaném autoservise by se snad tento problém objevit neměl, ale jistota je vždy nejlepší variantou.

Informační zdroje:

klasifikace motorových olejů z webu automobilovedily24.cz

o tom, kdy je čas vyměnit olej - oleje.cz