Honda vytvořila autonomní čtyřkolku, která pomáhá hasičům zachraňovat životy

Honda vytvořila autonomní čtyřkolku, která pomáhá hasičům zachraňovat životy
  • Na korbu mohou záchranáři umístit veškerou výzbroj a čtyřkolku vyslat na místo
  • K navigování v terénu používá čtyřkolka celou řadu senzorů včetně GPS a několika kamer

Úspěch záchranných misí a samotné životy záchranářů často závisí na vybavení, které mají k dispozici. Záchranáři však musí nejprve dopravit vybavení na obtížně dostupná místa a přesun s výzbrojí, která zpravidla váží několik desítek kilogramů, je okrádá o čas a cennou energii.

Čtyřkolka s pracovním názvem 3E-D18 využívá umělou inteligenci i celou řadu senzorů včetně GPS a několika kamer, pomocí kterých se naviguje i v nepřehledném terénu. Na korbě zařízení tak mohou záchranáři umístit svou výzbroj nebo využít elektrické zásuvky, ke kterým mohou připojit další důležitá zařízení. Ovládání je velmi jednoduché – záchranářům stačí dát povel „následuj mě“ a čtyřkolka pojede za nimi. Případně lze manuálně zadat souřadnice místa, na které se má čtyřkolka dopravit.

Doposud byla čtyřkolka testována ve stavebnictví, zemědělství, jako výpomoc hasičům a také jako sněžný pluh. Při menší úpravě ji lze využít také jako autonomní sekačku, která dokáže pokrýt široké plochy. Více se dozvíme již na veletrhu CES v Las Vegas, kde by Honda ráda navázala spolupráci s dalšími partnery.

Honda AWW
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze