EU schválila mýtné podle emisí vozidel

5
 EU schválila mýtné podle emisí vozidel
Fotografie: wikipedia.org
  • Elektromobily a hybridy budou moci jezdit po Evropě levněji
  • Aplikovat se změna mýtného může až v roce 2023

Evropská komise schválila normu, která jednotlivým zemím umožní nastavit mýtné nebo dálniční známky na základě emisí CO2 jednotlivého vozidla. Tento záměr byl poprvé projednáván už v roce 2017 a první studie byla provedena v roce 2018. Až nyní Evropská komise přijala konečné rozhodnutí o dražších mýtných poplatcích za průjezdy po zpoplatněných komunikacích pro automobily, které nejvíce znečišťují životní prostředí.

Sleva pro elektromobil bude maximálně 75 %

Tato norma byla původně určena pouze pro těžká nákladní vozidla a autobusy, ale při projednávání byla rozšířena na osobní auta a dodávky. Podle směrnic Evropské komise nové nařízení o dálničních poplatcích umožní zvýšit ceny mýtného pro modely s vyššími hodnotami CO2 a současně odměnit hybridní a elektrická auta. Nařízení schválené Bruselem však není závazné pro členské státy EU, ale ve skutečnosti je základem pro vlády, aby přijaly dálniční tarify, které zohledňují emise jednotlivých automobilů. Rozhodnutí rovněž stanoví, že na čistší modely, jako jsou elektrická vozidla, lze uplatnit maximální slevu 75 %. Jednotlivé členské státy budou moci normu dobrovolně aplikovat až od roku 2023.

Diskuze ke článku
Stanislav Hornak
Stanislav Hornak
Jen se s těch elektrozgarbů nepodělat,už je to úplně na blití,vždyť to je šikana normálních motoristů,škoda že někdo nevyvolá referendum o setrvání v EU,jak rád bych hlasoval opačně než poprvé, OKAMŽITĚ VYSTOUPIT,on ten Klaus měl pravdu když nás varoval a my se mu smáli, nejvyšší čas začít něco dělat,dokud ještě můžem.
Petr Kundrata
Petr Kundrata
Budou elektromobilum započítány emise z výroby elektřiny? Dopadne to tak, že auta s vyššími emisemi budou dálnice objíždět. Další skvělé opatření, jehož účinek bude opačný.
Ivan Hoe
Ivan Hoe
A kdo zaplatí údržbu silnic až všem přikážou jezdit v mnohém těžších autech které zároveň osvobozují od poplatků? To je zase kočkopes. Ti co na to nemají budou platit jak mourovatí, a my co máme káry za miliony že bychom potřebovali šetřit každou kačku? Já snad vyhlásím sbírku na silnice než všem dojde, že se zase chudí odírají a bohatí dotují a protěžují 🤔

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze