Česko má další ultrarychlou nabíječku Ionity. Vyrostla na D1 u Prahy

Česko má další ultrarychlou nabíječku Ionity. Vyrostla na D1 u Prahy
Fotografie: Martin Pultzner, fDrive.cz
  • V Česku jsou už dvě nabíjecí stanice Ionity, nová byla otevřena u Prahy na dálnici D1
  • S výkonem 350 kW jde o nejrychlejší stanice v Česku
  • Po celé Evropě je necelých 300 stanic Ionity

Mezinárodní panevropská síť ultrarychlých nabíjecích stanic Ionity se v uplynulém týdnu rozrostla o již druhou českou lokalitu. Po Berouně Ionity spustilo novou lokalitu na dálnici D1 ve směru na Prahu před Prahou, hned za křížením s pražským okruhem. Podrobnosti o umístění najdete jako vždy v naší mapě nabíjecích stanic. Nabíjecí stanice je umístěna u čerpací stanice Shell na stejném místě, kde nedávno vyrostla trojice rychlonabíjecích stanic ČEZ. Ionity prozatím nabídne dva stojany s výkonem 350 kW, vedle je ale hotova příprava pro další dva, které lze instalovat a spustit během jediného dne v případě, že bude poptávka po ultrarychlém nabíjení narůstat.

Stojany dodala, stejně jako v Berouně, společnost Tritium, nyní však v novém designu, který byl vytvořen speciálně pro Ionity. Vysoké stojany s elegantním designem mají na vrchu typické barevné světlo, které osvětluje okolí stanice a při nabíjení má fialovou barvu. V přední části stanice je také LED pásek, který řidiči při příjezdu ke stanici ukazuje vizuálně vzdálenost od ní a pomáhá mu tak zaparkovat co nejblíže. Stejný LED pásek pak v průběhu nabíjení ukazuje stav nabití. Dotykový displej pak zobrazuje nadstandardní množství informací. Kromě aktuálního výkonu i napětí a proud. Pochválit musím velmi dlouhý kabel s kladkou a možností ho ještě více vysunout, což zajišťuje pohodlné připojení jinak poměrně těžkého kabelu k jakémukoliv vozu. Stanice má pouze konektor CCS. Zajímavostí je, že podporovaná auta stačí pouze připojit a nabíjení bude zahájeno automaticky, bez potřeby se autorizovat čipem, kartou či aplikací.

Nová stanice Ionity v Česku!

Oficiální otevření proběhne ve čtvrtek, nabíjení je možné už nyní, a to dočasně zdarma. Poté začnou platit standardní podmínky Ionity s nabíjením přes nabíjecí služby automobilek za cenu kolem 8 Kč za kWh. Neregistrovaní účastníci pak zaplatí 21 Kč za kWh. Ionity v současné době staví ještě další dvě nabíjecí lokality na dálnici D1 na Vysočině, které spustí ještě v průběhu podzimu. Další lokality budou následovat později. Po celé Evropě má Ionity již 280 funkčních stanic, dalších 57 se podle webu ionity.ev-info.eu staví.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze