Wallbox Pulsar Pro
test

Wallbox Pulsar Pro

1

Na test jsme získali Wallbox Pulsar Pro od společnosti Grep energie provozující eshop Chytre-Nabijeni.cz v ceně 24 890 Kč s DPH. Tento přístroj kombinuje cenově dostupné řešení nabíjení vašeho elektromobilu či plug-in hybridu v rámci bytových domů, rezidenčního bydlení, sdílených parkovišť či je vhodný pro firemní flotily. Díky nabíjecímu výkonu až 22 kW ho tak plnohodnotně využijí všichni vlastníci elektrifikovaných vozidel i ti, co vlastní elektromobil s výkonnou palubní nabíječkou. Jak v praxi funguje? To ověříme v našem testu.

Zařízení nabízí vylepšený procesor, připojení k aplikaci myWallbox díky 4G modulu nebo Wi-Fi či Bluetooth. Wallbox je v základu dodáván s předplacenou datovou kartou na dva roky. Služba myWallbox umožňuje správu nabíječek, platby, přístupy uživatelů, reporting atd. K dispozici je navíc i integrovaná NFC a RFID čtečka karet, kterou využijí hlavně firmy pro vozové parky. Nespornou výhodou je funkce vyvažování zátěže vůči elektrické síti v objektu zvaná Power Boost. Pracuje na principu získávání informace o maximální volné dostupné energii v síti, kterou následně maximálně využije pro nabití vozidla. Může se tedy stát to, že když doma zapnete troubu, sušičku, varnou konvici a vysavač, tak se vám výkon nabíjení sám sníží, a tím automaticky ochráníte svou elektroinstalaci.

Další skvělou funkcí je Power sharing, díky které lze dynamické řízení zátěže integrovat pro až 100 najednou nabíjených vozidel. Tedy až 100 stanic mezi sebou komunikuje navzájem a dle potřeby si ze sítě odebírá potřebnou energii. Například ten, kdo má nabitou baterii na více než 80 %, bude odebírat méně energie než ten, který má 5 %. Pulsar Pro má řadu nových bezpečnostních funkcí, které zabraňují neoprávněnému přístupu, fyzickému poškození a útokům na kybernetickou bezpečnost. Tou hlavní zbraní je robustní konstrukce s ochranou IK10/IP55 pro lepší bezpečnost při neodborné manipulaci, nárazech, atp. a snadno vyměnitelný nabíjecí kabel v případě poškození.

Aplikace pro správce vozových parků

Součástí stanice je software myWallbox Business, který správcům umožňuje bezplatně seskupit nabíječky podle umístění a také je bezpečně spravovat. Kromě toho lze uživatele snadno organizovat do skupin a přiřazovat jim nabíječky nebo místa díky flexibilnímu systému definic uživatelů, vše následně lze monitorovat prostřednictvím jednotného systému. Data jsou díky možnosti připojení zasílána online na server, který je uchovává i v případě výpadku elektrické energie. Dokonce v této aplikaci vidíte, že je s danou stanicí nějaký problém či je potřeba jí aktualizovat software. Aby vaše stanice nerušila třeba sousedy svitem, lze funkci jednoduše v aplikaci vypnout, wallbox pak svítí jen při spuštění a ukončení nabíjení.

Umí pracovat i s fotovoltaikou

Nabíjecí stanice si poradí také s instalovanou fotovoltaickou elektrárnou. Pro souběh obou technologií využijete funkci Eco-Smart, která umožňuje nabíjecí stanici spolupracovat se zdrojem obnovitelné energie. Využití přetoků je však podmíněno instalací chytrého elektroměru, následně si můžete zapnout plné využití energie ze solárních panelů, nebo kombinaci. Pro možnost nastavení daných režimů či např. funkce dynamického řízení výkonu (Dynamic Power Sharing nebo Power Boost) je však nutné, aby součástí instalace wallboxu byl podporovaný řídící (chytrý) elektroměr. Přepínání mezi 1f a 3f ve smyslu využívání nezatížených fází nabíjecí stanice zatím neumí, ovšem nabíjení vozidla s 1fázovou palubní nabíječkou je běžnou záležitostí. Pro čerpání současných dotačních programů (například Nová zelená úsporám) musí být dobíjecí stanice schopna zajistit řízení výkonu, aby nedocházelo k překročení sjednaného příkonu, což Wallbox Pulsar Pro ve spolupráci se zmíněným elektroměrem hravě zvládne. Kromě Wallboxu Pulsar Pro nabízí prodejce i jeho levnější varianty Pulsar Max za 23 250 Kč s DPH nebo Pulsar plus za 18 496 Kč s DPH.

Závěrečné hodnocení

Stanice pracuje velmi dobře pro nabíjení vozidla v domácích podmínkách a má několik skvělých funkcí pro správu i přehled o plug-in hybridním vozu či elektromobilu. Mně se líbilo to, že jsem měl přehled, kolik zaplatím za nabití vozu na faktuře za elektřinu a také možnost redukce nabíjecího proudu, který teče do vozidla. Díky tomu se dá krásně upravit třeba záloha na elektřinu pro domácnost. Velmi přívětivá a přehledná je i aplikace v mobilním telefonu, která funguje jak pro Android, tak pro systém iOS. Pozitivně hodnotíme také design, velikost, snadné ovládání a bytelnost stanice.

Foto: Robin Novotný, fDrive.cz

Klady
  • chytrá aplikace pro více uživatelů
  • možnost připojení k fotovoltaické elektrárně
  • kabel Mennekes (Typ2) součástí wallboxu
Zápory
  • absence displeje
Diskuze ke článku
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Naposledy upraveno: 22. 11. 2023 08:37
Funcke dobre. Cena spatna. Meritko - predrazeny Tesla Wall Connector - umi nabijet nejen tesly stoji 13150 ma WiFi. Porad nechapu proc wallboxy jsou tak neskutecne predrazene. Prece je tam controller za par stovek, par relatek a draty - i nejlevnejsi pracka ma v sobe vic materialu a elektroniky. Kdy konecne prijde nekdo a nabidne to za ferovou cenu?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze