Wallbox Commander 2
test

Wallbox Commander 2

Ideální stanice pro firmy i domácnosti
5

Za dobíjecí stanicí Commander 2 stojí španělská společnost Wallbox, která navrhuje nabíjecí stanice tak, aby maximalizovala rychlost dobíjení a zároveň zachovala online připojení k síti a optimalizovala využití energie. Díky tomu je nabíjecí stanice schopna spolupracovat s fotovoltaickou elektrárnou nebo kombinací fotovoltaické elektrárny s bateriovým uložištěm. Zároveň se lze plně spolehnout na její bezpečnost a spolehlivost.

Nabíjecí stanice dokáže nabíjet vozidlo až 22 kW. U většiny elektromobilů ale budete aktivně využívat maximálně 11 kW při obvyklém jištění 16 A, i když wallbox umí až 32 A. Instalace zařízení o rozměrech 221 × 152 × 115 mm lze provést hlavně na zeď domu, ale v našem případě jsme získali pro testování nabíjecí sloupek Eiffel Basic Mono, který stojí 9 012 Kč s DPH (7 448 Kč bez DPH). Wallbox Commander 2 v hodnotě 28 989 Kč s DPH (23 958 Kč bez DPH) nám do testu zapůjčila společnost Chytré nabíjení.

Přehled o spotřebované energii

Nejen displej na nabíjecí stanici, ale i aplikace v mobilním telefonu dokáže sledovat spotřebovanou energii při samotném nabíjení. Když si správně nastavíte vaši distribuční sazbu, tak i propočítá, kolik vás stálo jednotlivé nabíjení vozidla, a reportovat tato nabíjení po dnech, týdnech i měsících. Máte tak dokonalý přehled o tom, kolik vaše vozidlo spotřebovalo elektrické energie a kolik budete za dobíjení platit distributorovi. Je to výborná funkce například pro firmy nebo porovnání nákladů na provoz vozidla.

Aplikace v mobilním telefonu

Díky mobilní aplikaci MyWallbox umožňuje wallbox Commander 2 získat maximální přehled a kontrolu nad nabíjením z jednoho místa i pro více uživatelů najednou. Komunikace se stanicí probíhá přes Wi-Fi, Ethernet nebo Bluetooth. Každý uživatel si tak může individuálně řídit a nastavit nabíjení. Díky tomu budete mít přístup ke své spotřebě a možnost naplánovat nabíjecí cyklus na dobu, kdy je cena energie nižší. Také pomocí aplikace podle potřeby uzamknete/odemknete nabíječku, aby nedošlo k nesprávnému používání, případně si můžete nastavovat další parametry či aktualizovat software wallboxu. Pokud však nejste příznivec aplikací v mobilu, tak je tu pro vás připraven 7" dotykový displej s personalizovaným a bezpečným uživatelským rozhraním.

Funkce Power Boost

Volitelná funkce Power Boost automaticky upravuje výkon a poskytuje vozidlu nejlepší možný nabíjecí účinek. Spotřeba energie dobíjecí stanice se tak automaticky sníží, pokud nabíjecí proud překročí maximální možný výkon ve vaší síti.

Závěr a hodnocení

Tento wallbox je vhodný pro firmy i domácnosti. Za celou dobu používání jsem na zařízení našel jedinou drobnou mušku – pomalejší reakce dotykového displeje. Ovšem kdo by dnes používal dotykový displej, když máte v mobilním telefonu přehlednou aplikaci, díky které můžete vše ovládat z ní. Za mě tedy velice podařený kus nabíječky, která se hodí i do firemních flotil, jelikož má k dispozici RFID čtečku i kartu pro nabíjení. Díky tomu lze z tohoto zařízení vytvořit „veřejnou“ AC nabíjecí stanici a v mobilu pak jen sledovat kolik a kdo dobil. Mám tu ale jedno upozornění na závěr. Nezapomeňte na to, že pro instalaci wallboxu potřebujete mít řádně připravenu elektroinstalaci, klasický CYKY 5 × 2,5 kabel vám tady stačit rozhodně nebude. A také v žádném případě wallbox nemontujte bez potřebných elektrikářských zkoušek a zkušeností sami.

Foto: Robin Novotný, fDrive.cz

Klady
  • chytrá aplikace pro více uživatelů
  • možnost připojení k fotovoltaické elektrárně
  • kabel Mennekes (Typ2) součástí wallboxu
  • nabíjení pomocí čipové karty
Zápory
  • pomalejší reakce displeje na dotyk
Diskuze ke článku
Denys Khanzhyiev
Denys Khanzhyiev
Naposledy upraveno: 3. 10. 2023 16:02
Jak na me slaby test. Je spousta nevysvetlenych veci.
Neni jasny jak to tedy funguje. Kdyz to ma WiFi a appku tak leze to na nejaky server a uklada data tam nebo primo v wallboxu? Ten pripadny server je placena sluzba nebo zdarma? Co se stane kdyz spolecnost ktera provozuje server na kterem jsou ulozena data a nastaveni najednou zanikne?
Neni jasny jak to umi spolupracovat s FVE - tam neni zadny standart, jsou tam nejaka nastaveni, podpora nejakych vendoru? Umi to prepinat mezi 1f a 3f provozem, umi simulovat odpojeni nabijeciho kabelu (prerusovani control pinu) pro probuzeni auta? Podporuje HDO? Podporuje dynamicke rizeni nabijeni? - asi ano kdyz pry umi s FVE.
Muzu instalovat 2 WB a dynamicky ridit vykon - rozdelit 11kW podle toho kolik aut je zapojeno?
Nejak ze screenu neni jasny jestli to umi vice sazeb. Vypada ze jenom jednu - pak to neni pouzitelny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze