Kamera TrueCam A7s
test

Kamera TrueCam A7s

Pohledem běžného uživatele
4

Agresivita na silnicích je často omílané téma. Zmínit můžeme mnohé incidenty, kdy jeden řidič vytlačil mimo dálnici jiného řidiče. A podobných situací na silnicích stále přibývá. Nemusí jít nutně o podobně drastické a neomluvitelné činy, ale třeba jen o různé ťukané a podobně. Díky tomu vzrostla velká obliba různých kamer, které monitorují dění kolem vašeho vozu. Existují levnější, ale také ty dražší, které toho umějí daleko více. Jednu takovou jsme podrobili testu.

Vyzkoušeli jsme vrchol nabídky od společnosti TrueCam, konkrétně model A7s. Na rovinu – má své mouchy, ale při pohledu na cenu necelé čtyři tisíce toho spoustu dokážete odpustit.

Ale popořádku. Menu je kompletně v češtině a není nikterak složité. Hardwarová tlačítka, kterých je kolem displeje šest, jsou podsvícená a celkové ovládaní kamery je snadné. LCD displej má velikost 2,7 palce a jde o technologii TFT. Nečekejte výborné pozorovací úhly, tady jde o autokameru, která má své silné stránky úplně někde jinde. Za jízdy vás to nikterak rušit nebude, protože to bude nejspíš vypnutý. Jednak si můžete nastavit automatické zhasnutí displeje po nějakém čase, anebo si ho vypínat sami.

Součástí balení je samotná kamera, nabíjecí kabel do USB, nabíjecí kabel do zapalovače, který využijete právě v autě, dále také držák s přísavkou, GPS modul, ochranný vak a také několik samolepek. Obsaženo je tak skoro vše, co potřebujete, ovšem až na microSD kartu. Ta může mít kapacitu až 32 GB a je nezbytná, neboť kamera nemá žádné vnitřní úložiště. Co se týká baterie o kapacitě 400 mAh, tak kamera na ni nevydrží mnoho, ale osobně si myslím, že nejde o důležitý údaj. Neznám nikoho, kdo by tuto kameru využíval pouze na baterii, spíše si ji trvale připojíte k napájení.

Balení krom kamery obsahuje:

  • GPS modul s detekcí radarů
  • nalepovací 3M držák
  • přísavný držák
  • nástavec
  • HDMI kabel
  • USB kabel
  • automobilovou nabíječku
  • software aplikace na CD
  • ochranný obal

Co vše zařízení umí? Pro gurmány je k dispozici nahrávání v rozlišení 2 560 × 1080 při 30 snímcích za vteřinu, což někteří z vás nebudou mít ani kde nativně zobrazit. Bohatě vám postačí staré dobré Full HD. Kamera samozřejmě nahrává neustále, jde tedy o klasickou časovou smyčku. Jednoduše řečeno, staré záběry se pomalu mažou těmi aktuálními. Kamera TrueCam vás umí upozornit například na rychlostní radary. Ačkoli výrobce tvrdí, že databáze je široká, doporučuji se spíše vždy držet předepsaných rychlostí a na kameru ani jiné pomocníky v podobě mobilních navigací nespoléhat.

Kdyby došlo k nehodě, dané záběry se automaticky uzamknout a vy je tak nemůžete smazat.

Chválíme funkci tachometru. Na displeji se vám při jízdě zobrazuje, kolik jedete, takže vás mohou kontrolovat například vaše malé ratolesti. Díky přítomnosti GPS senzoru máte přehled i o tom, kolik jste v daném bodě jeli. GPS modul se do kamery připojuje dodatečně, takže pokud ho z nějakého důvodu používat nechcete, tak nemusíte. Každopádně počítejte s výrazným nárůstem rozměrů.

Ve chvíli, kdy by došlo k nehodě, dané záběry se automaticky uzamknout a vy je tak nemůžete smazat. Nejde o nikterak novou technologii, umí to i jiné kamery, ale je dobré to vědět. Pokud by vás však někdo o záznam chtěl připravit, nic mu nebrání vám paměťovou kartu sebrat.

S kamerou je snadná manipulace. Když ji nechcete nechat v autě, jednoduše ji z držáku odepnete a vezmete si ji s sebou. Kameru můžete použít i na fotografování. Samozřejmě, že s většinou chytrých telefonů uděláte asi kvalitnější fotky, ale ten nemusí mít každý. Kamera má 13Mpx rozlišení. K dispozici je i funkce detekce pohybu, která se vám bude hodit, pokud do vás někdo například nacouvá – kamera vše nahraje. Hodit se může i šest LED diod, kterými si můžete přisvítit okolí v nepříznivých podmínkách, například pokud byste potřebovali zvenčí zdokumentovat nějakou tu škodu na vašem autě.

Osobně si myslím, že není až tak důležité mít tu nejlepší kameru, ale mít aspoň nějakou. Na druhou stranu, vlajková autokamera od TrueCamu umí vše a možná i daleko více, než se může hodit. Jak již ale bylo řečeno, nejdůležitější je samotná přítomnost kamery ve voze, která vám nejednou může poskytnout důkazní materiál.

Proč byste si měli kameru koupit? TrueCam A7s chválíme za podporu GPS, díky čemuž máte záznam vaší trasy, ukazuje vám aktuální rychlost a i před nějakým tím radarem vás dokáže upozornit. Česká lokalizace jen rozšiřuje počet potenciálních klientů. Ruku na srdce, ne každý krajan vládne angličtinou. I s ohledem na větší počet funkcí tuto možnost kvitujeme.

Klady
  • odpojitelný GPS modul
  • množství funkcí
  • česká lokalizace
Zápory
  • s GPS modulem větší konstrukce
  • horší pozorovací úhly displeje
Diskuze ke článku
LaTsi
po aktualizaci FW se objevilo v obrazu logo TrueCam v prehravani a nejde odstranit - kriteriem pro koupi kamery bylo heslo "bez loga". v popisu aktualizace nebylo o pridani loga do obrazu ani slovo nebo nejaka pripominka/vystraha typu "pozor nevyzadana reklama loga"

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze