Společnosti Waymo utekl dokument, který o jejích autonomních autech hodně prozrazuje

Společnosti Waymo utekl dokument, který o jejích autonomních autech hodně prozrazuje
  • Autonomní auta společnosti Waymo už zvládají autonomní řízení úrovně 4
  • V dokumentu se dozvíme, s čím má systém ještě problémy
  • Na konferenci Google I/O jsme se však dozvěděli, že tyto nedostatky brzy pominou

Společnost Waymo dlouho pracuje na autonomních technologiích a v Kalifornii si zažádala o povolení pro testování v provozu. V souvislosti s tím se na svět dostal i dokument prezentující schopnosti testovaných aut. Jedná se o známé MPV Chrysler Pacifica, se kterými společnost pracuje již dlouho. Aktuálně dosáhne již na čtvrtou úroveň autonomního řízení, což je předposlední nejvyšší. Vozy toho již spoustu zvládnou, ale s něčím ještě bojují. Vše je pečlivě specifikováno právě v onom dokumentu.

Autonomní kamion a minivan Waymo

Začít můžeme tím, co vozy již umí. Jsou samozřejmě plné všelijakých senzorů, radarů a lidarů, jejichž data se každou milisekundou poctivě zpracovávají. Systémy nyní zvládnou jakékoli cesty od dálnic až po malé okrsky nebo silnice ve městech a samozřejmě se také počítá s parkovišti. Na silnicích se vůz může pohybovat rychlostí až 65 mil, tedy 104 kilometrů za hodinu. Vypořádá se také se silným deštěm nebo hustou mlhou za dne i v noci. Vozy mohou být vypouštěny jen na silnice, kde znají pravidla silničního provozu.

S čím se naopak neumí Waymo vypořádat jsou přívalové deště a sníh. Autonomní systém nebude fungovat ani tehdy, pokud bude cesta pod vodou, nebo se budete nacházet mimo silnice na terénních stezkách či v horách. Dokument sice také tvrdí, že autonomní auta společnosti Waymo mají problém se sněhem, avšak nutno brát na zřetel, že je již několik dní starý – na nedávné konferenci Google I/O zaznělo, že ani sníh už pro autonomní auta nepředstavuje problém. Brzy si prý budou umět poradit i se vším ostatním, co je podle dokumentu prozatím překážkou.

Při zastavení policistou auto nabídne zavolat na bezplatnou linku, kde se strážce zákona dozví veškeré informace o vozidle, jeho vlastníkovi a tak dále. Pokud strážníkovi nebudou informace přes bezplatnou linku stačit, dostane instrukce, kde ve voze najde technický průkaz a další dokumenty. Možná by vás i zajímalo, jak policie auto zastaví a jak se vůz bude chovat, když kolem budou projíždět hasiči. Chrysler Pacifica umí rozpoznat sirény a v takovém případě jede ke krajnici a počká, co se bude dít. Napadá nás kolem toho spousta otázek, jestli například vůz bude takto reagovat i na jiné majáky než na modré a podobně. Je ale dobře, že i na takové věci společnost myslí. Možná jsme blíže budoucnosti, než jsme si mysleli.

Zdroj: documentcloud.org

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze