Známe české ceny základních verzí elektrické Škody Enyaq

Známe české ceny základních verzí elektrické Škody Enyaq
Fotografie: Škoda Auto
  • Nejlevnější Škoda Enyaq iV 60 začíná na 1 059 000 Kč, objednávky na tuto verzi budou spuštěny až na podzim
  • Enyaq iV 80 startuje na cenovce o 130 tisíc Kč vyšší a předobjednávat lze už nyní
  • Enyaq ve verzi Founders Edition se standardní výbavou vyjde na 1 379 900 Kč

Škoda Enyaq je prvním sériovým elektromobilem značky, který je postavený na modulární platformě MEB. Jak jsme se sami přesvědčili při světové premiéře v pražské O2 areně, je designově velmi povedeným, prostorným i ekologickým vozem. Víc než to ale potenciálního zákazníka zajímají údaje o dojezdu, dobíjení a pak i cena.

Informace o cenových hladinách jednotlivých verzí přináší právě tento článek. Tuzemské zastoupení mladoboleslavské automobilky zahájilo příjem objednávek a s tím došlo i k oznámení cen.

Škoda ENYAQ iV odhalena v plné kráse – představení

Základní verze Enyaq iV 60 s kapacitou baterie o 2 kWh vyšší než uvádí číslovka v označení, elektromotorem o výkonu 132 kW a dojezdem 390 km odstartuje na 1 059 900 Kč. To je jistě více, než by si i samotní fanoušci elektromobilů přáli, nicméně na poměry cena/výkon jde právě u elektromobilů o přijatelnou částku. Předobjednávky na tuto verzi automobilka spustí o něco později, až v průběhu letošního podzimu.

Mezitím Škoda zákazníkům k objednání nabídne verzi Enyaq iV 80. Ta disponuje baterií o kapacitě 82 kWh a její elektromotor poskytuje maximální výkon 150 kW, opět ale přenášený pouze na zadní kola. Celkový dojezd u této verze činí až 510 km. Doporučená cena ve standardní výbavové specifikaci označované jako Loft byla stanovena na 1 189 900 Kč včetně DPH. V ceně jsou zde kupříkladu 19palcová kola Proteus, Front Assist, asistent udržování jízdního pruhu, bezklíčový přístup KESSY, asistent rozjezdu do kopce, tempomat s omezovačem rychlosti, rozpoznání dopravních značek, dešťový a světelný senzor, parkovací senzory vpředu i vzadu, zadní parkovací kamera, automatická třízónová klimatizace či vyhřívaná přední sedadla a volant.

Nová Škoda Enyaq

Pro ty nejnáročnější Škoda nabídne exkluzivní verzi Founders Edition. Nic lepšího už k dostání nebude. Pochopitelně nepočítaje příplatkové prvky a další pakety. Tato verze bude limitována s odkazem na zakladatele firmy a k dispozici bude za částku 1 379 900 Kč. Ve standardní výbavě nabídne matrixové LED světlomety, osvětlenou masku (chladiče) Crystal Face, možnost měnit jízdní režimy, progresivní řízení, rozpoznávání únavy řidiče či přítomnosti rukou na volantu. Dále pak 21palcová litá kola Aquarius, metalický lak, bezklíčový přístup KESSY, kožený interiér Suite, parkovací senzory vpředu a zadní parkovací kameru, ambientní osvětlení nebo vkládané tkané koberce Premium.

Co se cen příplatkových doplňků týče, tam tuzemská automobilka kapsu zákazníka rozhodně nešetří. Například vyhřívání zadních sedadel vyjde na 10 tisíc Kč. LED světla vpředu i vzadu vyjdou na 34 tisíc. Head-up displej s rozšířenou realitou a navigací přijde na 43 tisíc. A kdo si již zvykl na elektrické zavírání pátých dveří, připlatí si 16 tisíc. V takovém případě už se tedy blížíme autu za bezmála 1,5 milionu korun.

A když už jsme nakousli i téma nabíjení, Enyaq iV 80 nabídne tři různé možnosti dobíjení. Vedle wallboxu Škoda iV Charger lze vůz nabíjet i pomocí běžné domácí 230V zásuvky. V obou případech s výkonem do 11 kW. V závislosti na velikosti baterie trvá nabíjení šest až osm hodin. Třetí možnost dobíjení jsou rychlonabíjecí stanice se stejnosměrným proudem o výkonu až 125 kW. Baterie vozu Enyaq iV se při splnění odpovídajících technických předpokladů nabije během pouhých 38 minut z 5 % na 80 % své kapacity.

Ceny a dostupnost vyšších verzí Enyaq 80x a Enyaq RS s pohonem všech kole zatím stanoveny nebyly.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze