Že jsou elektromobily drahé? Koukněte na tenhle pod 120 tisíc korun

Že jsou elektromobily drahé? Koukněte na tenhle pod 120 tisíc korun
  • V základní výbavě nechybí Wi-Fi hotspot nebo sedmipalcová obrazovka
  • Dojezd by měl být reálně 150 kilometrů na jedno nabití

Už název automobilky SAIC-GM-Wuling vám napoví, že zde se nejspíš nebudeme pohybovat v evropských krajích a už vůbec ne v českých. Právě tato značka založená mimo jiné General Motors vypustila na čínský trh model Baojun E100 – malé elektrické autíčko připomínající smart fortwo, na rozdíl od smartu však stojí zhruba pětinu. Aktuálně jej v Číně seženete za 35 800 čínských jüanů, v přepočtu tedy zhruba 116 tisíc korun.

Baojun E110 sice jede kvůli 40koňovému elektromotoru maximálně pouze 100 kilometrů za hodinu, díky lithium-iontové baterii však dokáže ujet reálně 150 kilometrů, což je více než například elektrický Mercedes-Benz třídy B. Podobně jako elektrická třída B však postrádá rychlonabíjecí konektor, a tak se musíte spokojit s dobíjením za 7,5 hodiny, tedy přes noc. Nejvíce nás ale překvapila výbava, která je s ohledem na cenu velmi bohatá.

Vozítko je sice pouze pro dva, nechybí však ABS, posilovač řízení nebo systém ISOFIX pro dětské sedačky. ABS vás asi nepřekvapilo, za 120 tisíc si však nemusíte připlácet ani za sedmipalcovou obrazovku s Wi-Fi hotspotem, elektronickou parkovací brzdu ani varování před chodci. Za příplatek pak minimálně v zasmogované Číně stojí vylepšený vzduchový filtr, dostat můžete také touchpad nebo bezklíčový vstup.

Malé hatchbacky již Číňané mohou objednávat a hned první den jich to udělalo 5 tisíc, přestože vozů bylo připraveno pouze 200. Pokud se zákazníkům nebude líbit nejmenší model, můžou sáhnout po SUV 510 nebo 650. V nabídce najdou i větší hatchback 310, který je také v provedení kombi. Ostatní modely sice nejsou elektrické, přesto mají agresivní cenovou politiku. Třeba za SUV 510 s manuální převodovkou a benzinovou šestnáctistovkou zaplatíte 175 tisíc korun.

Zdroj: media.gm.com

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze