Začátek vodíku v Čechách! Začala stavba první veřejné stanice

12
Začátek vodíku v Čechách! Začala stavba první veřejné stanice
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Výstavba první veřejné vodíkové stanice v Česku začala
  • Bude stát v Praze na Barrandově, ale následovat budou další
  • V první vlně vzniknou ještě stanice v Litvínově a Brně

V Česku dosud není jediná veřejná plnicí stanice na vodík. Již více než 10 let je sice vodíková stanice v Neratovicích, ale ta je neveřejná a byla vybudována pro plnění vodíkových autobusů. Během testu vozu Hyundai Nexo jsme tam sice tankovali, ale ta možnost byla předem domluvená od importéra Hyundai a museli jsme vždy předem domluvit datum a čas, kdy přijedeme natankovat. To není pro běžné používání auta reálné a navíc tato stanice má poloviční tlak, než potřebují osobní auta. Dojezd je pak také poloviční, takže se můžete pohybovat jen v okruhu do 150 kilometrů od Neratovic. To se ale změní, protože výstavba první veřejné a plnohodnotné plnicí stanice na vodík už začala.

Už jsme informovali o tom, že tato první veřejná stanice má být v Praze na Barrandově. Informace o tom se objevují už několik let, ale projekt se stále odkládal. Teď se u čerpací stanice Benzina, kde má tato vodíková stanice stát, objevily stavební stroje a plakát s informací o financování Evropskou unií potvrzuje, že jde skutečně o výstavbu dlouho očekávané vodíkové stanice. Na budování této stanice se podílí společnosti Benzina a Bonett.

Následovat by měly stanice v Litvínově a v Brně, které by měly být také součástí první vlny. V další fázi by měly být spuštěny stanice v Plzni a na Praze 10 ve směru na Mladou Boleslav. Vývoj budeme sledovat a průběžně vás o nových stanicích informovat.

Diskuze ke článku
Stanislav Vondraš
Stanislav Vondraš
Jestli pak už si někdo koupil ty nově stavěné byty? Řekl bych, že je to docela znehodnotí.
Jan Danhelka
Jan Danhelka
Vodík má největší potenciál v nákladní dopravě, takže umístění čerpací stanice na Barrandov nedává moc smysl. Ale to je pro budování infrastruktury v ČR typické.
Roman Placer
Roman Placer
No když vidím, jak to tam museli kvůli té plničce rozbombardovat.. Sice novým technologiím fandím, ale financovat toto z emisních povolenek a spotřebních daní, nevím jestli je tohle zrovna to pravý ořechový.. A fakt by mě zajímaly pak ty statistiky počtu tankování, tím se raději nikdo chlubit nebude.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze