Za zničení rychlonabíjecí stanice PRE v Berouně hrozí pachateli rok ve vězení

3
Za zničení rychlonabíjecí stanice PRE v Berouně hrozí pachateli rok ve vězení
Fotografie: Marek Tomíšek, fDrive.cz
  • Ke zničení nabíjecí stanice v Berouně došlo koncem minulého týdne
  • Poškození bylo fatální a škoda je okolo čtvrt milionu korun
  • Pachateli hrozí odnětí svobody na 6 měsíců až 1 rok

Terčem útoku vandalů se koncem minulého týdne stala rychlonabíjecí stanice PRE v Berouně u obchodu Penny. Jde o stanici Alpitronic Hypercharger o maximálním výkonu 75 kW a zástupce Pražské energetiky uvedl, že jde škoda do statisíců. „Náklady za způsobenou škodu jsou nyní ještě v procesu naceňování u dodavatele. Předběžný odhad je cca 240 tisíc korun,“ říká Pavel Lux, PR manažer společnosti Pražská energetika.

Zničení nabíjecí stanice bylo evidentně úmyslné

Poškození nabíjecí stanice je fatální a z charakteru poškození je zřejmé, že se jednalo o úmyslné poškození. Pachatel rozmlátil displej nabíjecí stanice, nabíjecí konektory a dokonce i bezpečnostní vypínač, který je vedle nabíjecí stanice. To ukazuje, že nešlo o nehodu, ale odsouzeníhodný cílený útok. Podobný útok se několikrát vyskytl i v Praze na Pankráci, také u Hyperchargeru společnosti PRE, ale tam byly vždy poškozené jen nabíjecí konektory. I tak ale byla škoda výrazně přes 100 tisíc korun.

V Berouně se událost stala v noci ze čtvrtka 16. 6. na pátek 17. 6. a Policie ČR případ řeší, ale podrobnosti se nám zjistit nepodařilo. V případě dopadení pachateli hrozí trest odnětí svobody na 6 měsíců až 1 rok, protože podle §228 trestního zákoníku jde o trestný čin poškození cizí věci.

Nabíjecí stanice v Berouně je důležitým bodem u D5

Tato nabíjecí stanice je důležitým bodem tranzitní sítě PRE. „Dobíjecí stanice je umístěna na strategické poloze u dálnice D5, navíc u obchodního domu Penny Market. Slouží tedy jak řidičům na trase z Prahy do Plzně, tak obyvatelům Berouna, kteří jezdí na dané místo nakupovat. Proto je tento vandalský čin skutečně nepochopitelný a odsouzeníhodný. Zásadním způsobem znepříjemňuje život mnoha elektromobilistům,“ vysvětluje Pavel Lux.

Momentálně je tato nabíjecí stanice mimo provoz, ale ke zprovoznění by mělo dojít v řádu několika dnů. „Budeme se snažit o to, aby byla stanice během týdne opět v provozu,“ říká Pavel Lux.

Diskuze ke článku
Martin
Martin
No raději bych tomu hajzlovi také rozmlátil displej, aby si to pamatoval. Škoda, že ho to nekleplo.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze