Z Prahy do Krkonoš elektricky. Jak na to?

Z Prahy do Krkonoš elektricky. Jak na to?
  • S elektromobilem se vůbec nemusíte bát cestovat na delší vzdálenosti
  • Důležité je však promyslet cestu dopředu
  • Poradíme, jak snadno na čistě elektrickou cestu do Krkonoš

Dojezd elektromobilů každým rokem skokově roste a nyní se i běžné elektromobily s cenovkou pod milion korun pohybují kolem 300km dojezdu. Zároveň v posledních měsících staví zejména ČEZ po celém Česku rychlonabíjecí stanice, pomalu co dva týdny je spuštěna nějaká další. Díky oběma novinkám se už nemusíte bát vyrazit mimo město a na výlet někam, kam jste se předtím s elektromobilem neodvážili. Třeba z Prahy do Krkonoš. Níže najdete pár tipů, které by se vám při plánování cesty do nejvyšších českých hor mohly hodit.

1. Pozor na dálnici

Do Mladé Boleslavy se komfortně dostanete po dálnici, ale pozor na ni. Pokud pojedete dálničních 130 km/h, bude se vám baterie vybíjet rychleji než řeknete „elektromobil“. Elektromobily s nižším dojezdem budou mít před Mladou Boleslaví polovinu baterie pryč. Doporučujeme tedy zvolnit na nějakých 110 km/h, případně počítat s dřívějším nabíjením.

2. Kde cestou nabít?

U elektromobilů s reálným dojezdem kolem 200 kilometrů – jako třeba našeho e-Golfu z roku 2016 – příliš nepočítejte, že byste dojeli třeba do Špindlerova mlýna bez dobíjení cestou, už jenom vzhledem k výše zmiňované dálnici. Pokud pojedete v zimě a budete chtít dojet s nějakou rozumnou rezervou, nabijte cestou i elektromobily se zhruba 300km dojezdem. Ideálním místem k dobití je rychlonabíječka společnosti ČEZ v jejím areálu v Mladé Boleslavi, která je jenom pár minut od dálnice. Pár minut pěšky od ní je navíc plně vybavená čerpací stanice, kde si čekání na dobití můžete zkrátit třeba kávou.

Volkswagen e-Golf
Rychlonabíjecí stanice ČEZ v Mladé Boleslavi

Pokud máte reálný dojezd delší než reálných 200 kilometrů, s klidem pokračujte bez nabití v Mladé Boleslavi dál až ke strategické rychlonabíjecí stanici ČEZu v podkrkonošském Vrchlabí. Je ideální pro nabití, když jedete třeba do Špindlerova Mlýna, Jánských lázní či dalších míst v Krkonoších. Je umístěna přímo u velké čerpací stanice Benzina s kompletně novým interiérem a bistrem. K dispozici je venkovní i vnitřní posezení, a tak není problém počkat půl hodinku na dobití baterie.

Rychlonabíjecí stanice Vrchlabí

3. Vyberte si správně hotel

Řada hotelů, zejména vyšší kategorie, už nabízí dobíjecí stanice pro elektromobily. Takové stanice ale často nenajdete v mapách nabíjecích stanic, a pokud ano, tak roztříštěně. Doporučujeme PlugShare, kde takové stanice většinou najdete. Nejlepší je tak do vámi vybraného hotelu zavolat a přítomnost stanice ověřit. I pokud nemají přímo stanici pro elektromobily s Mennekesem, často budou mít klasickou třífázovou 5kolíkovou zásuvku, díky níž i zcela vybitý elektromobil přes noc bezpečně nabijete a ráno budete vyrážet na dobrodružství s plně nabitou baterií, což je vždy nejlepší situace. Je pouze potřeba si vzít adaptér nebo speciální nabíjecí kabel.

Grand Hotel Kempinski

A pokud si ověříte, že na místě nabíjecí stanice skutečně je, zadejte ji do Open Charge Maps, čímž pomůžete dalším elektromobilistům po vás.

Šťastné elektrické cestování přeje tým fDrive.cz!

Partnerem fDrive.cz je půjčovna elektromobilů E-CARS RENT.
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze