VW e-Golf byste mohli nabít 37 064krát. Tolik kWh poskytla síť ČEZ od začátku roku

VW e-Golf byste mohli nabít 37 064krát. Tolik kWh poskytla síť ČEZ od začátku roku
  • Nejčastěji řidiči elektromobilů doplňovali baterie vozů v pražských lokalitách a v Olomouci
  • Od začátku roku do konce září se nabilo 1 334 297 kWh elektřiny, což je růst o více jak 39 procent

Objem elektřiny odebrané v síti veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ od ledna do konce září letošního roku se vyšplhal na 1,334 milionu kWh a o více než 39 % překonal statistiku za celý loňský rok. Nejčastěji řidiči elektromobilů doplňovali baterie vozů v pražských lokalitách a v Olomouci.

ČEZ, Plzeň 2 - Slovany, Guldenerova ul., Zákaznické centrum ČEZ

Síť veřejných dobíjecích stanic Skupiny ČEZ v ČR dodala za prvních devět měsíců letošního roku do baterií elektromobilů celkem 1 334 297 kWh elektřiny. Takové množství elektřiny zajistí 37 063 plných dobití vozu Volkswagen e-Golf s kapacitou baterie 36 kWh. Za celý rok 2018 se statistika vyšplhala na 959 115 kWh. Trendem se stávají častější odběry o menších objemech. Řidiči využili letos dosud dobíjecí stanice ve 106 621 případech, průměrně tak při jednom zastavení u dobíječky „čerpali“ 12,5 kWh elektřiny. Ještě v roce 2017 činil průměr na jedno dobití 17,8 kWh.

Odhad celkových letošních objemů jde výrazně nad hranici 1,75 milionu kWh. Pozitivní vývoj je tlačen samozřejmě jak růstem počtu stanic v naší síti, tak i častějším nabíjením v lokalitách. Souběžně se snažíme v domácí elektromobilitě udávat trendy. Nedávno jsme například u trojice dobíjecích stanic ve středočeském Vestci spustili pilotní fotovoltaický systém s akumulací,“ říká manažer útvaru čisté technologie ČEZ Tomáš Chmelík.

Růst opět táhly především rychlodobíjecí stanice s výkonem 50 kW. Od ledna do září na nich elektromobily načerpaly 1,182 milionu kWh, tj. 88,6 % veškeré elektřiny odebrané v síti veřejných dobíjecích stanic ČEZ.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze