Volvo nepolevuje v otázce bezpečnosti. Chystané SUV nabídne převratnou novinku

Volvo nepolevuje v otázce bezpečnosti. Chystané SUV nabídne převratnou novinku
Fotografie: Volvo
  • Systém má zachraňovat lidské životy
  • Prvním vozem s tímto bezpečnostním prvkem bude Volvo EX90
  • Senzory systému spolupracují s vnitřním radarem

Volvo po několika letech vývoje představí 9. listopadu nový model, který ponese označení EX90. Mělo by se jednat o elektrickou alternativu stávajícího XC90. Švédský výrobce nezapomíná připomínat, že opět bude hrát hlavní roli bezpečnost posádky. Vypustil do světa informace o jednom z bezpečnostních prvků, o kterém píše insideevs.com. Jako první vůz na světě má model EX90 nabídnout interiérový radar sloužící k ochraně posádky. Ten údajně detekuje „i nejmenší pohyby v submilimetrovém měřítku“, jako jsou například pohyby spícího batolete. Jde funkci, která pokrývá celý interiér vozu, a to včetně kufru. Nový bezpečnostní prvek má předcházet úmrtím zapomenutých osob a zvířat v horkem rozpálených vozidlech.

Volvo dodává, že od roku 1998 zemřelo v USA více než 900 dětí poté, co byly ponechány v rozpálených vozech. S tím by tak měl být konec právě díky vnitřnímu radarovému systému, který se dostane postupem času i do dalších připravovaných vozů Volvo. A jak to funguje? Senzory jsou integrované ve stropní konzoli, ve čtecích lampách a v kufru. Současně spolupracují s radary rozmístěnými po celé kabině, aby pokryly co největší vnitřní prostor vozu a zjistily, zda ve voze nesedí dítě nebo zvíře. Pokaždé, když se řidič pokusí zamknout vůz, aktivuje se vnitřní radarový systém a zjistí, zda ve voze není někdo přítomný. Pokud ano, systém odmítne uzamčení a na středové obrazovce se objeví varovná hláška.

Volvo dále říká, že vnitřní radarový systém bude standardně nabízen ve všech zemích, kde je schválena frekvence 60 GHz používaná tímto systémem. Současně má být po celou dobu odemčení vozu aktivovaný klimatizační systém, aby předešel jen chvilkovému zhoršení dýchatelnosti ve voze.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze