Volvo investuje do lněných vláken. Bude z nich vyrábět interiéry

Volvo investuje do lněných vláken. Bude z nich vyrábět interiéry
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Lněné materiály úplně nahradí kůži a klasické plasty
  • Sesterská firma Polestar do roku 2030 vyrobí první uhlíkově neutrální model

Informovali jsme vás o spojení BMW s firmou Bcomp, stejně tak učinilo Volvo, které hodlá v interiérech svých budoucích automobilů postupně vynechávat dražší materiály, mezi které patří hlavně různé druhy kůže. Místo ní chce nasadit přírodní materiály z lněných vláken, jak píše cleantechnica.com. Bcomp přitom vyvíjí lehké materiály založené na přírodních lněných vláknech, které nahrazují konvenční plasty na bázi ropy.

Toto řešení zároveň otevírá nové možnosti z hlediska estetiky povrchu. Očekává se, že Volvo i jeho sesterská značka Polestar budou využívat „plasty“ na bázi lněných vláken ve svých „veganských“ interiérech nové generace. Tato investice je dalším příkladem závazku Volva k udržitelnosti a snižování uhlíkové stopy. Lněný materiál bez obsahu ropy se již objevil uvnitř konceptu Volvo Concept Recharge, přičemž lněný kompozit se bude ve vozech Volvo nacházet například v úložných prostorech nebo na zadní straně opěrek hlavy.

Volvo chce neustále snižovat své uhlíkové emise a do roku 2040 se chce stát klimaticky neutrálním výrobcem. Současně plánuje do roku 2025 snížit současné emise uhlíku za celou dobu životnosti každého ze svých vozů o 40 % (ve srovnání s rokem 2018). Naopak Polestar se mezitím pevně drží svého plánu, který zahrnuje první uhlíkově neutrální model. Ten má přijít do roku 2030. Právě v něm budou lněné plasty, včetně exteriéru vozu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze