Volvo chce postavit továrnu na elektromobily. Nebude od Česka daleko

Volvo chce postavit továrnu na elektromobily. Nebude od Česka daleko
Fotografie: Roman Havlín, fDrive.cz
  • Nový výrobní závod má stát v Košicích
  • Volvo tímto krokem sníží dlouhodobou nezaměstnanost Slovenska
  • Vyrábět se zde mají výhradně elektromobily

Švédský výrobce chce u našich slovenských sousedů postavit novou továrnu pro elektromobily. Stát má poblíž Košic na východním Slovensku a celá výstavba vyjde na 1,2 miliardy eur. Sériovou výroba vozidel spustí v roce 2026 a ročně zde vyrobí až 250 000 vozů. Nový závod Volvo je velmi důležitý, protože zlepší sociální a ekonomickou situaci v regionu a bude vyrábět pouze elektromobily, což poskytuje slovenskému automobilovému průmyslu konkurenční perspektivu v nové ekologické éře. Výrobce může těžit z dobře zavedeného automobilového dodavatelského řetězce. Na pětimilionovém Slovensku se již nachází montážní závody automobilek Jaguar Land Rover, Kia, Stellantis a Volkswagen.

Máme jasné zaměření na to, abychom se do roku 2030 stali čistě elektrickou značkou mobility, což je v souladu s naším záměrem,“ řekl Jim Rowan, generální ředitel společnosti Volvo Cars. „Expanze v Evropě, našem největším prodejním regionu, je pro náš posun zásadní. Jsem velmi potěšen, že můžeme rozšířit naši výrobní stopu Volvo Cars na Slovensku a těším se, že přivítáme nové kolegy a partnery na další cestě,“ dodal dále Rowan. V souladu s cílem společnosti Volvo zavést do roku 2025 klimaticky neutrální výrobní procesy bude slovenský závod využívat pouze klimaticky neutrální energii s nejvyššími globálními standardy energetické a ekologické účinnosti. Závod má být vysoce automatizovaný a možná dojde taktéž na výstavbu továrny pro vlastní výrobu baterií.

Pětinu investice do závodu by měla pokrýt státní podpora. Jak automobilka zdůraznila, pobídky nabízené slovenskou vládou byly také klíčovým faktorem při rozhodování o umístění závodu v zanedbaném regionu kolem Košic. „Osobně jsem velmi rád, že Slovensko uspělo v soutěži o tuto mega investici, která přinese rozvoj a mnoho pracovních míst ve východní části Slovenska, se spoustou přímých i nepřímých pracovních příležitostí,“ uvedl ministr hospodářství Richard Sulík. „Východ Slovenska má dlouhodobě vyšší nezaměstnanost. Nyní se nám podařilo získat přímo do tohoto regionu obrovskou investici, která přinese dobře placená a perspektivní pracovní místa celému regionu,“ uvedl ministr práce Milan Krajniak.

Volvo uvádí, že díky Slovensku se uzavře pomyslný evropský trojúhelník výroby pokrývající největší prodejní region značky. Aktuálně se továrny švédského výrobce nachází v Gentu (Belgie) a v Torslandu (Švédsko). Nově vybudovaná továrna v Košicích nabídne dobré logistické a dopravní spojení do zbytku Evropy a skvělý přístup k dodavatelské základně. Výstavba závodu by měla začít v roce 2023, instalace zařízení a výrobních linek je stanovena na rok 2024.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze