Volkswagen v tichosti potvrdil příchod dvou nových elektrických modelů

1
Volkswagen v tichosti potvrdil příchod dvou nových elektrických modelů
Fotografie: Motor1.com
  • Obě novinky dorazí ještě letos
  • Vrcholné provedení GTX nabídne výkon 300 koní
  • Přednost dostane hlavně Evropa

Koncern Volkswagen před pár dny potvrdil příchod dvou nových elektromobilů. Oba budou vycházet ze základů ID.4 a podle motor1.com se mohou těšit především evropští zákazníci. Jako první se má představit nejvýkonnější provedení Volkswagenu ID.4, které dostane označení GTX. Podle aktuálně dostupných informací se výhradně u této verze objeví dva elektromotory a výkon 300 koní. Díky tomu bude zaručena bleskurychlá akcelerace z 0 na 100 km/h okolo šesti sekund.

Druhým přírůstkem do rodiny elektrických Volkswagenů bude ID.5. Ten na úkor dynamičtějšího designu oseká prostor pro hlavy cestujících vzadu. O pár litrů objemu přijde zavazadlový prostor, ale tím nevýhody ID.5 končí. Dynamicky tvarovaná karoserie má přinést více stylu a jedinečnosti, kterou si zákazníci často žádají. Prakticky se tak bude jednat o model ID.4, jen s odlišným typem karoserie. I v tomto případě nejspíše čekejme verzi GTX, která nabídne totožné parametry jako v případě výchozího ID.4.

Obě novinky dorazí na evropské trhy v průběhu letošního roku, přičemž v případě ID.5 má smůlu hlavně USA. Tamní zákazníci by jej zřejmě dostatečně neocenili a podle Volkswagenu tam nemá taková varianta větší smysl. Otázkou jsou případné technické úpravy pro vrcholnou verzi GTX. Ta by mohla dostat o něco tužší tlumiče a ostřejší řízení, jelikož výkon 300 koní a pohon obou náprav dokáže zajistit již slušnou porci zábavy.

Technické parametry Volkswagen ID.4 Pro Performance (77 kWh)

Kompletní specifikace
KonstrukceSUV, 4 584 × 1 852 × 1 612 mm, 2 124 kg
PohonElektřina, hnaná náprava: zadní
Výkon150 kW, 204 koní, točivý moment: 310 Nm
Baterie82 kWh (77 kWh využitelná kapacita)
Nabíjenírychlonabíjení: 135 kW, palubní: 11 kW, konektory: CCS Combo, Mennekes
SpotřebaKombinovaná: 17,8 kWh / 100 km, dojezd: 506 km
Cena od1 387 900 Kč